Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciudăţeniile din proiectul de lege privind starea de alertă - Cec în alb acordat Guvernului pe perioadă nedeterminată

Inquam Photos - George Călin
Inquam Ludovic Orban Parlament

Guvernul a înţeles în ultimul moment că, după expirarea stării de urgenţă, nu va putea limita exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fără o lege votată în Parlament. Executivul a adoptat în şedinţe de luni un proiect care privește prevenirea și combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 după 15 mai. Proiectul a fost transmis către Parlament pentru dezbatere și aprobare în regim de urgență.

Proiectul de LEGE POATE FI CITIT AICI!

Proiectul preia mare parte din prevederile din decretele privind starea de urgenţă şi din ordonanţele militare din ultimele două luni. De asemenea, se modifică Ordonanţa de Urgenţă nr. 21 din 15 aprilie 2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Această prelungire de facto a stării de urgenţă, sub denumitea "stare de alertă", are o primă mare problemă: nici proiectul de lege, nici OUG 21/2004 nu prevăd o limită de timp. Astfel, drepturile şi libertăţile românilor ar putea limitate prin decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, cu acordul prim-ministrului, atâta timp cât există ameninţarea epidemiei de coronavirus.

Un aspect interesant este cel al contravenţiilor. După ce s-a "ars" cu amenzile date în timpul stării de urgenţă, Guvernul nu a introdus în proiectul transmis către Parlament decât sancţiuni contravenţionale pentru angajatori (art. 61). Nici OUG 21/2004 nu conţine alte sancţiuni în afară de cele impuse autorităţilor (art. 37). Nu este clar cum vor fi impuse măsurile care vizează persoanele fizice, cum ar fi limitarea deplăsărilor în afara localităţilor şi obligativitatea purtării măştilor de protecţie.

Proiectul nu mai conţine prevederi legate de suspendarea unor termene sau organizarea activităţii instanţelor şi parchetelor, deşi acestea sunt printre cele mai aglomerate instituţii. În schimb, există numeroase prevederi care înlătură piedici birocratice din calea numirilor politice (art. 20, 21) şi a achiziţiilor publice directe şi netransparente (art. 59).

Chiar dacă ar fi adoptat săptămâna aceasta în procedură de urgenţă, proiectul de lege nu va intra în vigoare până săptămâna viitoare. Legea trebuie să stea în Parlament după adoptare pentru a permite eventuale contestaţii la CCR. Ulterior, chiar dacă ar fi promulgată imediat de preşedinte, legile intră în vigoare abia la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Românii vor avea astfel cel puţin câteva zile de revenire la normalitatea anterioară pandemiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.