Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CJUE a decis că scăderea TVA nu se poate aplica cărților și publicațiilor electronice

ciocanel judecator

Țările membre ale Uniunii Europene trebuie să aplice un nivel standard de TVA pentru cărțile și publicațiile electronice în loc de o cotă redusă valabilă pentru cărțile și publicațiile tipărite, a decis marți Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), informează Reuters. CJUE a fost chemată să interpreteze prevederile UE privind Taxa pe Valoarea Adăugată de către Curtea Constituțională din Polonia, care a pus sub semnul întrebării dacă acest sistem permite aplicarea unei TVA redusă numai pentru publicațiile tipărite.

Instanța juridică supremă din UE a informat că statele UE pot aplica o cotă redusă de TVA pentru publicațiile tipărite dar nu și pentru cele digitale, chiar dacă ambele îndeplinesc obiectivul avut în vedere de Parlamentul European atunci când a adoptat directiva privind TVA, respectiv promovarea lecturii, conform Agerpres. Curtea de Justiție a Uniunii Europene precizează că excluderea publicațiilor digitale de la nivelul redus de TVA este o consecință a regimului specific de TVA pentru comerțul electronic și în consecință cele 28 de state membre UE nu pot aplica TVA mai mic pentru e-book-uri. "Ar compromite coerența de ansamblu a măsurii avută în vedere de legislativul UE, care constă în excluderea tuturor serviciilor electronice de la posibilitatea aplicării unui nivel redus de TVA", au apreciat judecătorii de la CJUE.

Anul trecut, Comisia Europeană a propus unele modificări la regulile care permit țărilor să alinieze taxele pentru publicațiile digitale cu cele pentru publicațiile tipărite, în cadrul unui plan mai larg de a da statelor membre puteri mai mari în a stabili nivelul TVA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.