Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cluj vs București. Sau Firea vs Boc

Circula ieri prin rețelele sociale o poză ce punea în antiteză imaginea lui Emil Boc de la Untold cu soția sa în cârcă, distrându-se, versus Gabriela Firea, creștină în toate cele, alături de soț, la un pelerinaj. Iar titlul era fix cel de mai sus: Cluj vs București.

Rivalitatea dintre cele două orașe ale României este foarte veche, plină și de lucruri frumoase dar și de momente tensionate. Să nu uităm de celebrul „mitici„ plecat dinspre Cluj spre București.

Dar care este realitatea acestei rivalități? Pierde Bucureștiul primul loc? Poate Clujul duce acest război? Sunt multe semnale care ne spun că răspunsul este da, la ambele întrebări. Și să ne uităm pe câteva date relevante:

- La nivel de populație, Clujul crește, Bucureștiul scade. Ultimele date statistice arată o scădere 2 procente pentru Capitală și o creștere de 2 procente pentru Cluj. Dacă luăm în calcul și aria metropolitană, tot Clujul e în avans cu 8% față de doar 2.4% ai Bucureștiului.

- Pe piața muncii, tendința e tot pro Cluj. Creștere de 5.8% față de 0.7% în ceea ce privește numărul salariaților. Creștere de 13.2% față de 8.2% a salariului mediu net. Cu acest salariu mediu, Clujul este pe locul 3 în țară, după București și Ilfov. Iar IT-ul este principalul motor al acestor creșteri importante.

Dar dincolo de aceste cifre seci, statistice, care pentru mulți poate nu înseamnă nimic, Clujul câștigă în mod clar bătălia cu Bucureștiul la atracții pentru tineri, la distracție, la evenimente majore. În timp ce Bucureștiul își alungă oamenii în fiecare weekend, Clujul tocmai a strâns câteva sute de mii de oameni la un festival ce devine, de la an la an, cel mai important eveniment de gen din Europa. Da, despre Untold vorbesc.

Pentru că un festival de genul Untold, a lăsat, anul trecut, în bugetul Clujului, peste 20 de milioane de euro ! Anul acesta în mod clar vorbim de mult mai mulți. Câți bani a strâns Bucureștiul în acest an? Mă risc să spun că mult sub Cluj.

În timp ce Bucureștiul mai organizează evenimente doar din inerție, Clujul devine cu adevărat o capitală culturală de nivel european. Iar asta se datorează și tipului de manageri locali pe care au decis locuitorii celor două orașe să îi aibă. Bucureștenii au făcut mișto de fiecare dată când Clujul i-a mai dat un mandat lui Boc. Dar omul și-a văzut de treabă și se vede cât este de apreciat acolo. În timp ce Bucureștiul s-a pierdut cu Firea iar acum trebuie să se obișnuiască cu un stil total diferit de management.

Unul în care se taie tot ce e verde în jur, în care sunt interzise evenimente urbane ce nu sunt pe placul cuiva, și unde în loc de Untold, avem parte de un mare festival de muzică populară.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.