Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNA, amendă de 12.000 de lei pentru B1 TV după o emisiune în care a fost atacat Tiberiu Urdărean

b1 tv

Televiziunea B1 TV a fost amendată cu 12.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), joi, pentru mai multe încălcări ale legislaţiei audiovizualului în ediţii ale emisiunii ”X-Press”, realizate de Sabin Orcan, difuzate în perioada 22 – 27 iunie, în care a fost atacat omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, potrivit NEWS.RO.

Citeşte şi: Iohannis, întâlnire BOMBĂ în plin scandal politic. Preşedintele Consiliului European, vizită-surpriză în România

Într-una din reclamaţiile înregistrate la CNA, Tiberiu Urdăreanu a atras atenţia că pe 22 iunie, în cadrul emisiunii ”X-Press” (fragmentul intitulat ”Ministrul Jianu a semnat ordinul lui Urdăreanu-UTI”), s-a făcut referire la activitatea societăţii certSIGN SA - una dintre societăţile membre ale grupului de firme la care el este preşedinte fondator, şi au fost formulate o serie de mesaje denigratoare la adresa lui.

”Societatea certSIGN a trimis un drept la replică dlui Sabin Orcan care a fost difuzat parţial şi însoţit de comentarii tendenţioase ale dlui. Sabin Orcan în data de 27 iunie. Anterior difuzării dreptului la replică transmis, dl. Sabin Orcan l-a catalogat ca fiind neadevărat de două ori înainte de a-l public pe post, în cadrul emisiunilor X-Press din data de 25 iunie, însoţindu-l de declaraţii cu conţinut denigrator la adresa mea («toate minciunile angajaţilor securistului şi mafiotului Urdăreanu»), ignorând cu bună ştiinţă faptul că, în dreptul la replică transmis, reprezentanţii certSIGN au precizat faptul că dreptul la replică reprezintă poziţia certSIGN şi nu a unei persoane fizice”, arată reclamaţia.

Reclamantul a dat exemplu de câteva afirmaţii denigratoare şi calomnioase la adresa lui: ,,Unul dintre capii mafiei din IT, şi sunt foarte precis când spun asta, pe nume Tiberiu Urdăreanu”, ,,Aproape 1 milion de euro în total a rulat tovarăşul Tiberiu Urdăreanu şi îi spun tovarăşul pentru că a fost tovarăşul maior pe vremea lui Ceauşescu”, ,,Ordinul ministrului, pentru orice tâmpit care a terminat Academia Militară ca Tiberiu Urdăreanu”, ,,Şi pentru că colaborează cu DNA-ul, pentru că dl. Urdăreanu este şi un turnător în serie la DNA”.

Tiberiu Urdăreanu a adăugat că au fost făcute referiri la familia sa – tatăl lui  (,,fiul unui celebru general cercetat pentru crimele de la revoluţie”) şi soţia lui (,,pentru că soţia lui Urdăreanu, de pildă, e asociată cu dna Medar, soţia generalului Medar”), despre care a spus că reprezintă o încălcare gravă a dreptului la intimitate şi viaţă personală.

Potrivit reclamantului, prin difuzarea emisiunii ”X-Press” şi susţinerea opiniilor lui Sabin Orcan, B1 TV ”continuă practica de manipulare a opiniei publice cu încălcarea normelor legale” în scopul de a îi produce prejudicii de imagine, prezentând publicului în mod ”tendenţios, cu rea-credinţă informaţii şi ştiri false” despre el şi despre afacerile societăţilor al căror fondator este.

Citeşte şi: Veşti PROASTE pentru bugetari! Din 2018 îşi pot lua 'adio' de la bonurile de masă

Prezent în şedinţa CNA, directorul de programe al B1 TV, Rareş Aniţa, a citit un punct de vedere al lui Sabin Orcan.

”Referior la domnul Urdăreanu, conform DEX, mafiot înseamnă membru al mafiei, iar prin mafie se înţelege, pe lângă organizaţie criminal de origine italiană, un grup de indivizi cu îndeletniciri suspecte. Tiberiu Urdăreanu, trimis în judecată pentru fapte de coruptie, se încadrează perfect în această definiţie. Cu atât mai mult cu cât vorbim de mituirea unui politician de prim rang, fostul primar de Iaşi, care era şi vicepreşedinte la nivel naţional al unui partid important. Chiar dacă Urdăreanu nu a fost condamnat încă definitiv, el şi-a recunoscut faptele în faţa procurorilor şi a început să colaboreze cu aceştia devenind denunţători pentru a beneficia de o reducere a pedepsei. În legătură cu prima emisiune nu am făcut decât să citez în câteva fraze dezvăluirea apărută în ziarul România Liberă, în care era vorba de o ordonanţă de guvern care avantaja firma lui Urdăreanu împotriva concurenţei pe piaţa certificatelor digitale. O dezvăluire în care se regăsea, conform odului deontologic al jurnalistului, şi punctual de vedere al firmei lui Urdăreanu”, a arătat punctul de vedere al lui Sabin Orcan.

”În a doua emisiune am citat in extenso din dreptul la replică trimis pe adresa B1 TV de şeful firmei lui Urdăreanu. Deci am dat cuvântul şi reprezentantului mafiei, adică al acestui grup de indivizi cu îndeletniciri suspecte, format din Tiberiu Urdăreanu, trimis în judecată, Sebastin Ghiţă, trimis în judecată, Irina Socol, condamnată, Claudiu Florică, trimis în judecată, şi alţii care au prejudiciat statul român cu sute de milioane de lei. Cum altfel pot fi ei numiţi dacă nu mafioţi?”, l-a mai citat Rareş Aniţa pe Sabin Orcan.

”Eu, ca moderator la B1, am preluat din prestigiosul cotidian România liberă, pe care îl şi conduc, de altfel (la acea vreme, n.r.), dezvăluirile acestui ziar cu care, desigur, nu am nicio legătură, deşi eu îl conduc. E penibil. Cică: «Am preluat de la România liberă». Nu, a preluat de la el, că sunt ale lui toate lucrurile astea”, a spus ironic Radu Herjeu.

Referitor la dreptul la replică, Radu Herjeu i-a spus reprezentantului postului B1 TV la CNA că acesta a fost prezentat greşit şi că, din punctul lui de vedere, nici nu ar fi trebuit să fie difuzat.

”Eu nu aş fi difuzat acel drept la replică aşa cum a fost transmis, pentru că nu a respectat legislaţia – a fost şi cu acuzaţii la adresa voastră. Trebuia să respectaţi măcar voi legea, care spune că nu îl difuzaţi cu comentarii. Deci ori refuzaţi să îl difuzaţi - şi eu nu aş fi avut nicio problemă, pentru că dreptul lui la replică nu îndeplineşte condiţiile cerute de legislaţie, pentru că nu se referă strict la acuzaţii şi aşa mai departe... Dar dacă tot aţi decis să îl daţi, trebuia să îl daţi fără comentariile alea: «ne-a trimis-o securistul» şi aşa mai departe. Adică, degeaba îl dai, plus că altul e impactul în momentul în care rulează pe ecran un material – omul poate vrea să îl citească, şi îl aude pe Orcan cum vorbeşte despre cu totul altceva. Dreptul la replică se dă altfel, adică moderatorul citeşte dreptul la replică, nu în timp ce dreptul la replică curge pe ecran scris mărunt operatorul vorbeşte despere securişti şi despre mafioţi”, a spus membrul CNA.

”Faci nişte acuzaţii nesusţinute, baza ta este un articol din ziarul pe care îl conduci şi îl foloseşti ca argument, adică: Ia uite, că şi ziarul scrie. Păi tu conduci ziarul. Zice despre Tiberiu Urdăreanu că e un mafiot securist şi securist al Armatei. De unde ştie el că e securist al armatei? Asta este o răfuială, clar, dusă pe post”, a mai spus Radu Herjeu.

Cuantumul amenzii a fost propus de Monica Gubernat - aceasta reprezentând o propunere intermediară, votată în cel de-al treilea tur, după ce iniţial Radu Herjeu a propus o amendă de 15.000 de lei, Florin Gabrea, o amendă de 10.000 de lei, iar Dorina Rusu a propus o somaţie.

În cel de-al treilea tur, după ce Radu Herjeu şi Florin Gabrea şi-au retras propunerile, amenda de 12.000 de lei a fost votată de şase din cei opt membri CNA prezenţi la şedinţă. Dorina Rusu şi Florin Gabrea au fost împotrivă.

Sancţiunea a fost dată în baza articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Amenda a fost dată şi în baza articolelor 40; alineatele 1, 2 şi 5; 57, alineatul 1; 64, alineatul 1, literele a şi b; 66 şi 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Citeşte şi: Descoperire INCREDIBILĂ în Elveţia: AUR de milioane de dolari, în cel mai NEAŞTEPTAT loc .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.