Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNA, criticată DUR din INTERIOR după incidentul Mihai Goțiu-Mirel Palada: 'Este complice, fiindcă timp de 15 ani a stat şi s-a uitat în stele'

Cazul de miercuri seara, din emisiunea Nadiei Ciurlin de la postul B1TV, unde Mirel Palada l-a lovit pe Mihai Goţiu în timpul unei pauze publicitare, nu este din păcate unul singular în mass-media din România.

Vina pentru situaţiile jenante care au loc în timpul emisiunilor televizate se împarte între televiziunile care gonesc după audienţă sau, pur şi simplu, trebuie să servească interesele unui partid sau ale patronului şi un organism care nu reuşeşte să îşi facă treaba aşa cum, simplu, i-o spune chiar legea după care ar trebui să se ghideze activitatea membrilor lui, a spus, pentru Gândul, Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, instituţie care „timp de 15 ani a stat şi s-a uitat în stele şi şi-a făcut horoscopul”, în loc să pună în aplicare legea.

Violenţa din platourile televiziunilor are la bază un conflict între politicieni şi presă, după cum susţine Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, organism care nu va interveni în situaţia de la B1, întrucât aceasta nu s-a petrecut în timpul emisiei în direct.

Reacție din PSD la scandalul Mirel Palada-Mihai Goțiu! Ce spune Codrin Ștefănescu despre gestul colegului său

„Aceştia sunt oamenii politici pe care îi avem. Este foarte simplu. M-am tot gândit... Norocul pentru post şi pentru Nadia este că s-a întâmplat în pauză, nefericirea noastră este că avem de-a face cu astfel de oameni care sunt în Parlamentul României. Nu este un caz singular. Ceea ce este extrem de important de subliniat este faptul că atitudinea politicienilor faţă de jurnalişti este una tot mai violentă, fiindcă astfel de cazuri sunt tot mai dese. Fie că vorbim despre astfel de atitudini care ajung la nivelul unor conflicte, fie că vorbim, cel mai des, despre injurii, despre atitudini verbale care nu au nicio legătură cu dialogul cu un jurnalist. Iată că jurnaliştii sunt puşi în astfel de situaţii de către oamenii politici pe care noi, românii, îi trimitem în Parlamentul României. Nu ştiu până unde va escalada această situaţie tensionată între politicieni şi presă. Mai ales din partea politicienilor care nu sunt satisfăcuţi în orgoliu de către jurnaliştii cu care stau de vorbă. Este păcat că se întâmplă asta în 2017”, a explicat, pentru Gândul, Valentin Jucan.

Dacă incidentul din emisiunea Nadiei Ciurlin s-a petrecut în pauza publicitară, nu rare sunt cazurile în care astfel de situaţii se petrec în direct, iar atmosfera conflictuală este chiar susţinută de moderator.

„Există unele televiziuni care insistă să invite astfel de personaje, fiindcă aceste personaje fac audienţă pe de o parte, pe de altă parte aduc servicii televiziunii respective sau partidului susţinut de către acel post de televiziune. La modul general, şi posturile de televiziune au o vină. Nu se poate să continui şi să inviţi nişte nulităţi absolute în gândire, în comportament, numai pentru că spun ceea ce îşi doreşte partidul drag, iubit sau patronul de presă. Presa este una dintre cele mai nobile meserii din această lume, până unde merge cu astfel de comportamente şi cu astfel de personaje şi cu astfel de abordări care nu au legătură cu presa? Aceasta este o prostituţie pe care o practică anumite posturi de televiziune sau chiar ziare pentru a satisface fie partidul, fie patronul de presă. Până la urmă, şi presa trebuie să-şi asume. Jurnaliştii ar trebui să spună 'Stop!', fiindcă meseria începe să fie aspirată în mizerie”, susţine Valentin Jucan.

Anunț FULGER făcut în această dimineață! Concluziile Inspecţiei Judiciare în urma controlului la DNA sunt GATA

Membrul CNA nu scuteşte de vină nici organismul din care face parte şi spune că o vină cel puţin egală cu cea a televiziunilor o are Consiliul care, deşi dispune de toate instrumentele necesare pentru a face corecturile atât de necesare în audiovizualul românesc, refuză să aplice Legea Audiovizualului. Şi a refuzat să o facă încă de la începutul manifestărilor de acest fel din televiziune.

„Ceea ce nu a făcut CNA până acum este tocmai să corecteze. Nu sunt adeptul amenzilor, a unui rol de miliţian, cu scuzele de rigoare pentru această meserie, dar, totuşi, CNA putea să sancţioneze mult mai sever atunci când au început să apară astfel de derapaje. CNA s-a complăcut, tot din cauza faptului că CNA este o instituţie politizată şi tot din cauza faptului că există preferinţe politice, CNA s-a complăcut şi a dat amenzi foarte mici, numai ca să se prefacă că aplică legea. Am dat o amendă, 5.000 lei sau 10.000 lei. Păi, pentru posturile despre care discutăm noi, posturile de ştiri mari, naţionale, 10.000 de lei nu înseamnă nimic. Mai ales pentru posturile care sunt abonate la încălcarea legii astfel de amenzi sunt un fel de abonament. Dacă CNA ar fi acţionat la timp şi şi-ar fi făcut datoria, posturile de televiziune n-ar fi ajuns aici. Deci, la această situaţie, CNA este complice, fiindcă timp de 15 ani CNA a stat şi s-a uitat în stele şi şi-a făcut horoscopul. CNA a preferat să dea nişte amenzi modice, numai pentru a justifica la sfârşit raportul către Parlament şi a spune 'Uite, am amendat de 400 de ori posturile de televiziune'. Bine, dar hai să vedem cu cât şi să vedem dacă s-a schimbat ceva”, mărturiseşte membrul Consiliului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.