Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coșmar pentru liderul Senatului: Legea care îl poate BARA pe Tăriceanu

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu Inquam Photos / Octav Ganea

Revoltă fără sfârșit în ALDE. Senatorul Vasile Nistor (copreședinte executiv ALDE) și deputații Aurelian Ionescu (președintele ALDE Ialomița) și Cătălin Drăgușanu (exclus din ALDE, înscris recent în PNL) au depus o propunere legislativă care interzice persoanelor cu orice fel de probleme penale, de la faza de urmărire penală și până la condamnare, să mai ocupe orice funcție de conducere în Parlament (președinte, vicepreședinte, membru în Biroul Permanent, șefi de comisii, etc). Legea îl vizează explicit pe  liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, trimis în judecată de DNA.

În acest sens, am hotărât ca, împreună cu domnul senator Vasile Nistor şi domnul deputat Cătălin Drăguşanu, să depunem o iniţiativă legislativă de modificare şi completare a Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care să prevadă interzicerea dreptului parlamentarilor trimişi în judecată sau condamnaţi pentru fapte săvârşite cu vinovăţie sau aflaţi în conflict de interese, conform  unui raport de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate rămas definitiv, de a fi membri aleşi în Biroul Permanent al Camerei din care fac parte, în conducerea unei comisii permanente, în conducerea unui grup parlamentar, în conducerea unei comisii speciale ori a unei comisii de anchetă şi în conducerea comisiilor comune ale celor două Camere ale Parlamentului.

Blaga trage sfori în partid pentru nepoata unui prieten / SURSE

Consider că proiectul legislativ menţionat va crea cadrul necesar bunei funcţionări a activităţii Parlamentului, va creşte nivelul de legitimitate şi reprezentare a instituţiei şi va duce la redobândirea credibilităţii Legislativului naţional”, susține deputatul Aurelian Ionescu într-un comunicat de presă remis ȘTIRIPESURSE.RO.

Conform Eurobarometrului Comisiei Europene, realizat în primăvara anului 2016, neîncrederea românilor în Parlamentul naţional este în creştere faţă de toamna anului 2015, cu 9%. Astfel 82% din cetăţenii chestionaţi au afirmat că nu au încredere în această instituţie.

Un lider PSD amenință că depune un nou dosar la DNA: Ce personaje sunt implicate

„În percepţia populaţiei Parlamentul este condus de oameni corupţi iar aşa numita “clasă politică” este incapabilă să se reformeze. Parlamentul ca for ale suveranităţii şi libertăţii populare, trebuie să reprezinte şi să fie oglinda societăţii româneşti. Ori gradul scăzut de încredere a populaţiei se datorează faptului că oamenii care conduc structurile parlamentare, cu o mare putere de a influenţa mersul legislativului, dar şi cu a foarte mare vizibilitate în zona publică, sunt afectaţi de diverse probleme de natură legală. Puterea reală în Parlament o deţine cu adevărat „elită politică” formată din parlamentari cu influenţă in societate, cunoscuţi opiniei publice. Aceştia deţin funcţii de conducere în structurile parlamentare, iau toate hotărârile importante şi exercită control asupra întregii activităţi parlamentare. Parlamentarii sunt, întâi de toate, membri de partid şi este cunoscut faptul, dealtfel normal până la un punct, că deciziile cu privire la modul în care se votează majoritatea legilor se ia în structurile de partid.

Se anunță PROCESUL SECOLULUI: SUA riscă pierderi mari dacă nu dau vize românilor

Prin completarea articolului 31, privind dreptul de a fi ales în structuri parlamentare,  se va da populaţiei un semnal că există dorinţa de a promova doar oameni fără probleme cu justiţia, care se pot focaliza cu adevărat pe buna funcţionare a structurilor parlamentare şi pe nevoile şi solicitările electoratului şi nu va face din funcţia de conducere într-o structură parlamentară un instrument în lupta personală cu alte instituţii ale statului”, se arată în expunerea de motive.

Astfel, la articolul 31, după alineatul. (3) se introduce un nou alineat, alin.(4), cu următorul cuprins:

(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3), deputatii si senatorii, trimişi in judecată sau condamnaţi pentru fapte săvârşite cu vinovăţie sau aflaţi în conflict de interese conform unui raport de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate rămas definitiv, nu au dreptul  sa fie membri şi  să  fie aleşi  în Biroul Permanent al Camerei din care fac parte, în conducerea unei comisii parlamentare permanente, în conducerea unui grup parlamentar, în conducerea unei comisii speciale ori a unei comisii de anchetă sau în conducerea comisiilor comune ale celor două Camere ale Parlamentului”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.