Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cod de conduită în online: Ce a decis Comisia Europeană

comisia europeana

Comisia Europeană şi companiile informatice Facebook, Twitter şi YouTube au prezentat marţi un cod de conduită care conţine o serie de angajamente de combatere a propagării discursurilor ilegale de incitare la ură în mediul online din Europa, informează executivul european pe site-ul său..

 

Prin semnarea codului de conduită, companiile informatice se angajează să îşi continue eforturile de combatere a discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online. Acest lucru va presupune, printre altele, elaborarea constantă de proceduri interne şi de programe de formare a personalului prin care să se garanteze analizarea majorităţii notificărilor valabile de eliminare a discursurilor online ilegale de incitare la ură în mai puţin de 24 de ore şi eliminarea unui astfel de conţinut sau dezactivarea accesului la acesta, dacă este necesar.

 

Conform acestui cod de conduită, companiile informatice se angajează să îşi educe şi sensibilizeze utilizatorii cu privire la tipurile de conţinut care nu sunt permise şi să ofere personalului lor în mod periodic cursuri de formare privind evoluţiile societale actuale şi să facă schimb de opinii privind posibilităţile de efectuare a unor îmbunătăţiri suplimentare, conform Agerpres.

 

Facebook, Twitter şi YouTube se angajează, de asemenea, să îşi intensifice cooperarea, atât între ele, cât şi cu alte platforme şi societăţi care gestionează reţele de socializare, pentru a îmbunătăţi schimbul de cele mai bune practici, şi au convenit cu Comisia Europeană să evalueze periodic angajamentele publice din prezentul cod de conduită şi impactul acestora.

 

''Recentele atacuri teroriste ne-au reamintit cât de urgent este să facem ceva în privinţa discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online. Reţelele de socializare constituie, din nefericire, unul dintre instrumentele folosite de grupurile teroriste pentru radicalizarea tinerilor adepţi şi de rasişti pentru răspândirea violenţei şi a urii. Acest acord este un important pas înainte în eforturile depuse pentru ca internetul să rămână un loc de exprimare liberă şi democratică, în care valorile şi legile europene sunt respectate. Salut angajamentul companiilor informatice mondiale de a analiza în mai puţin de 24 de ore majoritatea notificărilor valabile de eliminare a discursurilor online ilegale de incitare la ură şi de a elimina un astfel de conţinut sau de a dezactiva accesul la acesta, dacă este necesar'', a declarat Vera Jourová, comisarul UE pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, citată pe site-ul Comisiei Europene.

 

La rândul său, Karen White, şefa direcţiei Public Policy for Europe din cadrul companiei Twitter, şi-a exprimat angajamentul de a nu tolera comportamentele ostile pe Twitter şi de a ataca frontal această problemă, împreună cu partenerii din sector şi din societatea civilă. ''Ne menţinem angajamentul de a lăsa tweeturile să curgă. Dar există o deosebire clară între libertatea de exprimare şi comportamentele care incită la violenţă şi la ură'', a precizat ea.

 

Lie Junius, şefa direcţiei Public Policy and Government Relations din cadrul companiei Google, a afirmat că discursurile ilegale de incitare la ură au fost întotdeauna interzise pe platformele Google. ''Dispunem de sisteme eficiente pentru analizarea notificărilor valabile în mai puţin de 24 de ore şi pentru eliminarea conţinutului ilegal. Suntem încântaţi să lucrăm cu Comisia la elaborarea unor soluţii de coreglementare şi autoreglementare pentru combaterea discursurilor de incitare la ură în mediul online'', a adăugat aceasta.

 

Cu un număr de 1,6 miliarde de utilizatori în toată lumea, ''ne străduim să păstrăm echilibrul între a permite oamenilor să se exprime şi a asigura un mediu de respect'', a spus şi Monika Bickert, şefa direcţiei Global Policy Management din cadrul companiei Facebook. ''După cum am precizat în standardele noastre aplicabile comunităţii utilizatorilor, pe Facebook nu sunt permise discursurile de incitare la ură. Îi îndemnăm pe oameni să facă uz de instrumentele noastre de raportare dacă dau peste vreun conţinut care, în opinia lor, încalcă standardele noastre, pentru ca noi să putem investiga. Echipele noastre din întreaga lume analizează aceste rapoarte zi şi noapte şi iau măsuri rapide''.

 

Iar John Frank, vicepreşedinte al EU Government Affairs în cadrul companiei Microsoft, a amintit că îndemnurile la violenţă şi la ură în serviciile pentru consumatori găzduite de Microsoft sunt interzise. ''De curând am anunţat măsuri suplimentare prin care interzicem clar publicarea de conţinut terorist. Vom continua să le oferim utilizatorilor un mod de a ne semnala cazurile care, în opinia lor, încalcă regulile noastre. Însuşirea codului de conduită reconfirmă angajamentul nostru faţă de această problemă importantă''.

 

Pentru a preveni propagarea discursurilor ilegale de incitare la ură, este esenţial să se asigure faptul că legile naţionale relevante de transpunere a Deciziei-cadru a Consiliului privind combaterea rasismului şi a xenofobiei sunt puse în aplicare pe deplin de către statele membre atât în mediul online, cât şi în afara acestuia, se mai arată în comunicatul postat pe site-ul Comisiei Europene. Aplicarea eficace a dispoziţiilor care incriminează discursul de incitare la ură depinde de existenţa unui sistem solid de asigurare a respectării sancţiunilor penale impuse autorilor individuali ai discursurilor de incitare la ură, dar trebuie totodată completată cu acţiuni prin care să se asigure că, în urma primirii unei notificări valabile, intermediarii online şi platformele de comunicare socială analizează rapid, într-un interval de timp adecvat, discursurile online ilegale de incitare la ură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.