Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Codul fiscal, votat in unanimitate de Comisia de Buget a Camerei Deputatilor

cod fiscal

Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil miercuri cererea de reexaminare a Codului fiscal, cu amendamentele convenite de liderii partidelor parlamentare, dar şi cu o serie de amendamente propuse de Ministerul de Finanţe. 

Amendamentele aprobate în unanimitate prevăd reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017. 

De asemenea, eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a supraaccizei la carburanţi se amână tot pentru 1 ianuarie 2017, în schimb rămâne în vigoare eliminarea taxei pe construcţiile speciale pentru investiţiile în agricultură începând cu 1 ianuarie 2016. 

La dezbaterile din Comisia pentru buget, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu a cerut reintroducerea în Codul fiscal, aşa cum a fost iniţial, a unei prevederi care vizează acordarea posibilităţii consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri şi pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile situate în intravilan neîngrijite. El a adăugat că solicitarea aparţine autorităţilor locale. 

Deputatul liberal Eugen Nicolăescu a spus că este de acord, dar cu introducerea prevederii de la 1 ianuarie 2016. 

Preşedintele comisiei, Viorel Ştefan, a adăugat că în urma consultărilor liderilor partidelor politice în această privinţă s-a căzut de acord. 

Deputaţii din comisie au adoptat amendamentul cu 19 voturi pentru şi două împotrivă. 

Mai mulţi deputaţi au susţinut că trebuie precizat ce înseamnă clădiri şi terenuri neîngrijite, pentru că primarii ar putea să aplice discriminatoriu această prevedere. 

Criteriile de încadrare a clădirilor în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea Consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale. 

Ministerul de Finanţe a mai propus o serie de amendamente de clarificare, erori gramaticale, decizii ale Curţii Constituţionale care trebuie transpuse în legislaţie, amendamente care au fost aprobate de comisie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.