Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coincidențele care nu-i dau liniște lui Ponta: Cine îl va judeca și ce se întâmplă cu o zi înainte

ponta dna agerpres

Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA, însă probleme abia acum apar pentru premier. Primul termen al procesului a fost stabilit extrem de repede. Luni, pe 21 septembrie, Ponta e chemat la ÎCCJ, alături de Dan Șova și alte 3 persoane acuzate.

Citește și: Victor Ponta, EXECUTAT la foc automat: Când are loc primul termen al procesului

Însă, cu o zi înainte, Victor Ponta își serbează ziua de naștere. Premierul va împlini 43 de ani. Nu poate face petrecere mare pentru că a doua zi are proces. Un alt motiv de neliniște pentru prim-ministru e numele judecătoarei la care a ajuns dosarul său. Judecătoarea Alina Ioana Ilie a fost desemnată pentru a lua în discuţie dosarul Turceni Rovinari. Iniţial, dosarul a ajuns judecătoarea Cristina Rotaru. Aceasta a făcut cerere de abţinere care a fost aprobată de un alt complet.

Citește și: Dan Voiculescu, veste teribilă în ÎNCHISOARE: A pierdut cel mai important proces! Ce pățește

Alina Ioana Ilie a făcut parte din Completul de 5 judecători (alături Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrascu) care l-a condamnat definitiv, în iunie 2012, pe Adrian Năstase, în dosarul Trofeul Calităţii, la doi ani de închisoare cu executare.

Alina Ioana Ilie a făcut parte din Completul de 5 judecători (alături de Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Francisca Vasile şi Mirela Sorina Popescu) care l-u condamnat definitiv, în februarie 2013, pe Gigi Becali -3 ani de închisoare cu suspendare- în dosarul “Sechetrării hoţilor de maşini”.

Citește și: 15 ani de PUȘCĂRIE: Atât îl pasc pe Victor Ponta

Alina Ioana Ilie a făcut parte din Completul de 5 judecători (alături de Ionuţ Matei, Simona Daniela Encean, Florentina Dragomir şi Lucia Tatiana Rog) care l-a condmnat la 1 an de închisoare cu supendare pe fostul membru CSM, judecătorul Adrian Toni Neacşu.

Alina Ioana Ilie a făcut parte din completul (alături de Florentina Dragomir şi Rodica Cosma) care a decis condamnarea, în iunie 2013, a fostului procuror Maximilian Bălăşescu la 5 ani de închisore pentru luare de mită.

Citește și: Dan Șova încasează o nouă lovitură: Anunțul care nu-i dă liniște

Alina Ioana Ilie a făcut parte din completul (alături de Florentina Dragomir şi Rodica Cosma) care a decis condamnarea, în iunie 2012, a lui Corneliu Iacobov, la 7 ani de închisoare, în dosarul “Rafo- Carom”.

La interviul din CSM, pentru promovare la Curtea Supremă, în toamna anului 2010, Ioana Alina Ilie si-a prezentat părerea sa despre justiţia din România și a spus că nu are încredere în actul de justitie.

Citește și: Mădălin Voicu, propus pentru șefia TVR: O închid două luni și dau concurs pe fiecare post

Interviul este de pe site-ul juridice.ro

Florica Bejinaru: Sa prezentati ceea ce considerati ca este relevant din evolutia profesionala.

Ioana Alina Ilie: Sunt judecator din 1997, am inceput la Judecatoria Brasov, apoi la Judecatoria sectorului 3, Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti, inspector la Inspectia Judiciara. De cand am lucrat in magistratura, am solutionat numai cauze penale.

Florica Bejinaru: Ce a fost determinant in luarea hotararii sa candidati?

Citește și: Ce scrie presa străină despre moartea lui Corneliu Vadim Tudor

Ioana Alina Ilie: Stiu ca e o fraza stereotip dar cred ca fiecare judecator isi doreste sa devina judecator la Inalta Curte, e o provocare, o incercare de autodepasire, de a deveni un judecator de cariera in adevaratul sens al cuvantului.

Florica Bejinaru: Sunteti foarte tanara. Mai aveti si alt argument.

Ioana Alina Ilie: Cred ca am facut fata tuturor provocarilor. Dupa 8 ani de magistratura, am fost numit inspector.

Florica Bejinaru: Credeti ca exista vulnerabilitati care afecteaza activitatea Inaltei Curti?

Ioana Alina Ilie: Justitiabilul nu are incredere in actul de justitie. O problema e instituirea unor parghii. Am citit proiectul de unificare a practicii judiciare si mi s-a parut interesant, nu stiu cat de mult se poate aplica in practica.

Florica Bejinaru: Care sunt cauzele practicii neunitare?

Ioana Alina Ilie: O prima cauza cred ca o reprezinta lacunele legislative, modificarile legilor care normal ca provoaca interpretare diferita plus e un numar foarte mare de instante la nivelul intregii tari si nu exista niste mecanisme. Practic Inalta Curte nu are mecanisme decat prin recursul in interesul legii, alte mecanisme practice de interventie nu are.

Florica Bejinaru: Ati pronuntat solutii care sa fi fost pe o practica judiciara diferita?

Ioana Alina Ilie: Dupa pronuntarea recursului in interesul legii, nu.

Florica Bejinaru: Dar inainte?

Ioana Alina Ilie: Nu pot sa spun. Au fost probleme care nu au fost dezlegate nici de Inalta Curte.

Florica Bejinaru: Prin modificarile preconizate inlcuse in proiectul de accelerare a judecatii proceselor credeti ca eficienta va fi sporita?

Ioana Alina Ilie: Nu stiu ce sa zic.

Florica Bejinaru: Opinia dumneavoastra.

Ioana Alina Ilie: In continuare, Inalta Curte, cel putin, Inalta Curte ramane o instanta foarte aglomerata, chiar prin modificarile propuse, nu stiu cum se va realiza in practica, dar cred ca ramane o sectie foarte aglomerata sectia penala.

Florica Bejinaru: Codul Penal si Codul de Procedura Penala sunt deja adoptate. In opinia dumneavoastra, unde ati plasa momentul prielnic pentru intrarea in vigoare?

Ioana Alina Ilie: Nu stiu .. Se incearca trecerea intre actuala reglementare si cea viitoare, e si o problema privind punerea in aplicare o problemelor de resurse umane.Cred ca ar trebui rezolvata aceasta problema de resurse umane. Curtile de apel vor fi depasite de aceste propuneri. Nu sunt sali de sedinta,

Florica Bejinaru: Daca doriti sa prezentati o speta deosebita sau daca ati contribuit prin solutiile pronuntate la conturarea unei practici.

Ioana Alina Ilie: Sunt multe probleme controversate si pe rolul CSM si in materia Legii 302, nu stiu daca practica Inaltei Curti e unitara, punctele de ved sunt diferite.

Anton Pandrea: Mai multe dosare de la Curtea de Apel Bucuresti in materie de revizuire sunt solutionate ca inadmisibile cu privire la trimiterea la parchet a acelui referat. Unele resping direct fara a le mai trimite la parchet.

Ioana Alina Ilie: Indiferent daca sunt inadmisibile, practica e sa le tirmitem la parchet. Ma obliga procedura.

Cătălin Predoiu: In raportul de tara exista o mentiune privind infractiunile de mare coruptie.

Ioana Alina Ilie: Sunt cauze de o mare complexitate, problema de drept e complexa.

Lidia Barbulescu: Ati spus ca volumul de activitate e foarte mare . E adevarat. Ati discutat cu colegi care au promovat la Inalta Curte curand?

Ioana Alina Ilie: Da

Lidia Bărbulescu: Nu v-au determinat in sens negativ?

Ioana Alina Ilie: Nu m-au descurajat. Intotdeauna m-au incurajat. Mi-au prezentat situatia si am venit in cunostinta de cauza. Am mai avut un impact cand am promovat la CAB.

Dan Lupascu: In ceea priveste impactul proiectului de lege privind accelerarea judecatii, aveti cunostinta de un studiu al CAB? Stiti cu cat ar creste volumul de activitate al sectiei penale al Curtii de Apel Bucuresti?

Ioana Alina Ilie: Nu.

Dan Lupascu: Cu 6000 de cauze.

Ioana Alina Ilie: A fost o concluzie la care am ajuns eu, ce ar insemna ca toate cauzele de la judecatorii sa vina in recurs la curtile de apel.

Florica Bejinaru: Aveti o cariera frumoasa, ca si alti candidati. Ce argumente ati folosi in favoarea dumneavoastra?

Ioana Alina Ilie: E foarte greu de spus pentru ca ii cunosc pe toti colegii mei, scrie adevarul.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.