Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Colaborare importantă româno-americană în domeniul situaţiilor de urgenţă

Raed Arafat

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă din Statele Unite ale Americii au pus bazele unei colaborări pe termen lung, prin semnarea, miercuri, a unui protocol de colaborare care prevede, printre altele, creşterea rezilienţei şi pregătirii celor două ţări pentru a face faţă dezastrelor.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, protocolul a fost semnat la sediul Delegaţiei Permanente a SUA la NATO din Bruxelles de şeful DSU, dr. Raed Arafat, şi de administratorul adjunct pentru protecţie şi pregătire naţională din cadrul FEMA, prof. dr. Daniel Kaniewski.

"Scopul protocolului este acela de a creşte nivelul de rezilienţă şi de a reduce riscul de dezastre atât în România, cât şi în Statele Unite ale Americii, de a facilita colaborarea în caz de dezastre şi de a face schimb de experienţă în domeniul pregătirii pentru situaţiile de urgenţă. Pentru a pune în aplicare acest protocol, DSU şi FEMA vor crea un punct de contact care să permită schimbul de informaţii non-stop şi care să faciliteze coordonarea. De asemenea, cele două instituţii vor face schimb de experienţă pe baza situaţiilor de urgenţă pe care au trebuit să le gestioneze şi vor organiza seminarii şi conferinţe pentru pregătirea personalului din serviciile de urgenţă", precizează sursa citată.

Acordul semnat între DSU şi FEMA are o valabilitate de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire. Colaborarea dintre DSU şi FEMA a început în 2016 când a fost semnat un memorandum privind organizarea unor cursuri de instruire pe partea de rezilienţă şi asigurarea continuităţii în cazul unor dezastre. Protocolul dintre DSU şi FEMA a avut drept scop dezvoltarea unor programe de pregătire pentru personalul care lucrează în serviciile de urgenţă şi răspuns la dezastre.

Continuitatea operaţiunilor este efortul organizaţiilor individuale de a asigura funcţionarea continuă a serviciilor esenţiale în timpul dezastrelor sau a altor urgenţe care pot întrerupe funcţionarea normală a operaţiunilor. Primul curs a avut loc în luna noiembrie 2016 cu reprezentanţi ai DSU, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, ai unităţilor de primiri urgenţe, urmând ca în anii ce vin să se desfăşoare şi alte cursuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.