Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Colectarea fondurilor de la persoane juridice pentru 'Cuminţenia Pământului', respinsă

antena1.ro
cumintenia pamantului

Deputaţii din Comisia de cultură au dat marţi vot de respingere unui proiect de lege pentru aprobarea unei ordonanţe de urgenţă adoptată de fostul Guvern privind asigurarea fondurilor necesare pentru achiziţia operei brâncuşiene "Cuminţenia Pământului", pe motiv că actul normativ este depăşit.

Deputaţii au respins astfel proiectul de lege privind aprobarea OUG 19/2016 pentru completarea OUG 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil, clasat în categoria Tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil - "Cuminţenia Pământului".

Proiectul de lege stabileşte modalitatea prin care persoane juridice, instituţii, societăţi comerciale pot să contribuie cu sume mult mai mari la un cont pentru achiziţionarea operei de artă. Conform ordonanţei, Ministerul Culturii poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii şi în scopul achiziţionării sculpturii.

Propunerea de respingere a aparţinut vicepreşedintelui Comisiei de cultură, deputatul PSD Diana Tuşa, şi a fost susţinută în unanimitate. Preşedintele Comisiei de cultură, liberalul Gigel Ştirbu, a făcut în debutul şedinţei o informare privind proiectul de lege. "Această ordonanţă a fost dată de Guvernul anterior în anul 2016, este foarte probabil să fie un subiect de care se va lega numele fostului Guvern, e vorba de acea ordonanţă care a decis ca bunul de patrimoniu naţional din categoria tezaur "Cuminţenia pământului" să fie achiziţionat de către statul român. Prin această ordonanţă, fostul Guvern luase decizia să aloce o sumă de 5 milioane de euro de la bugetul de stat, iar 6 milioane de euro să se strângă din subscripţie publică. Aşa cum bine ştiţi, subscripţia publică pot spune că a fost un eşec, s-a strâns o sumă de 1,1 milioane euro aproximativ. În cadrul Comisiei pentru cultură, toţi membrii fostei comisii au decis să promoveze un amendament prin care Guvernul să fie abilitat ca în situaţia în care nu se strânge întreaga sumă de 6 milioane de euro din subscripţie publică să aibă posiblitatea să contribuie cu restul de bani până la cuantumul de 11 milioane de euro. Această ordonanţă, cu amendamentul respectiv, a primit raport favorabil în cadrul comisiei şi a mers mai departe la Comisia de buget-finanţe care trebuie să decidă dacă dă raport favorabil sau nu. Totodată, ultima HG a fostului Guvern a fost aceea de a oferi posibilitatea Ministerului Culturii să restituie banii celor care au contribuit prin subscripţie publică, ceea ce înseamnă că aceasta Ordonanţă 10 şi Ordonanţa 19 din punctul meu de vedere sunt caduce (depăşite - n.r.)", a explicat Gigel Ştirbu.

Secretarul de stat din Ministerul Culturii Alexandru Oprean a anunţat că instituţia pe care o reprezintă nu îşi poate asuma continuarea acestui demers, opera lui Brâncuşi rămânând totuşi o prioritate. "Din perspectiva actualului Guvern, prin Ministerul Culturii, doresc să menţionez faptul că vorbim de un proiect al unui Guvern care este deja caduc. De ce? Pentru că ultima Hotărâre de Guvern a fost de restituire a contribuţiilor către donatori. În această situaţie, Guvernul actual, prin Ministerul Culturii nu îşi poate asuma continuarea acestui demers, rămânând ca prioritate opera lui Brâncuşi, viaţa, personalitatea, evocarea personalităţii şi operei acestuia ca părinte al sculpturii moderne. Însă, date fiind tehnicalităţile care au fost discutate pe parcursul anului 2016, măsurile care s-au întreprins şi, inclusiv, asumarea insuccesului acestui proiect, actualul Guvern nu poate să susţină şi să îşi asume continuarea acestuia", a argumentat secretarul de stat.

Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a susţinut că ordonanţa nu se referă la un act de cultură, ci la "un act de banditism politic" şi a propus sesizarea organelor statului pentru "încălcarea gravă a legilor statului de către un fost premier". "Această ordonanţă nu este referitoare la un act de cultură, ci se referă la un act de banditism politic care trebuie sancţionat cu toată rigoarea după legile ţării. Sigur că Brâncuşi este extrem de reprezentativ şi pentru arta modernă mondială şi pentru România, numai că Brâncuşi de câte ori s-a întors a spus: 'Când am plecat v-am lăsat proşti şi săraci şi vă găsesc şi mai proşti şi mai săraci'. Cred că dacă s-ar întoarce acum ar spune: 'Mai proşti, mai săraci şi mai ticăloşi pentru că (sculptura - n.r.) Cuminţenia Pământului a fost folosită ca un act de PR politic şi a generat în scop electoral foloase nepatrimoniale. Este o infracţiune care este judecată după legile ţării şi există o jurisprudenţă ticăloasă folosită împotriva unor lideri politici, mă refer la celebrul Tony Blair şi Ghiţă, pe când aici nu este vorba de banii lui Ghiţă, ci de jefuirea banilor populaţiei. (...) Propun să sesizăm organele statului pentru o încălcare gravă a legilor ţării de către un prim-ministru. (...) Acum s-a făcut reclamă electorală pentru un nefericit prim-ministru ajuns acolo de fapt în urma unei lovituri de stat, care voia încă o dată să se mai plimbe cu săniuţa asta tot pe banii noştri", a afirmat deputatul PSD.

La remarca preşedintelui comisiei ca dezbaterile să nu alunece pe panta politicianistă, Bacalbaşa a replicat că "pentru el un hoţ este un hoţ". "Am trăit o viaţă suficient de lungă ca să nu-mi schimb stilul în funcţie de nişte situaţii conjuncturale. Această comisie în care am ajuns întâmplător nu este un prilej de afirmare pentru mine", a completat el. Deputatul PSD Gheorghe-Dinu Socotar a spus, la rândul său, că ordonanţa de completare 19/2016 şi-a făcut deja efectele şi a propus respingerea acesteia. "Nu văd niciun motiv să nu respingem ordonanţa, mai ales că actualul Guvern nu îşi asumă această aventură politico-culturală şi având în vedere că în acest moment ambele ordonanţe sunt caduce. (...) Eu sper ca Guvernul să vină cu o soluţie foarte realizabilă de achiziţie a acestui obiect de patrimoniu clasificat în categoria tezaur", a motivat el.

Deputatul PMP Marius Paşcan s-a arătat de acord cu achiziţionarea acestui important obiect de patrimoniu naţional. "Câtă vreme începând cu data de 30 a acestei luni vom discuta proiecţia bugetului de stat, implicit noi, Comisia pentru cultură, putem amenda în cazul în care nu există o astfel de prevedere în proiectul bugetului iniţial şi care ne va fi înaintat de către Guvern, putem amenda acest buget cuprinzând la Cultură o astfel de sumă care să valideze dreptul de preempţiune al Ministerului Culturii, la care până în acest moment nu s-a renunţat. Adică putem mandata Guvernul să achiziţioneze această operă. Prin urmare, este cât se poate de clar, ordonanţele sunt deja depăşite, sunt caduce", a spus şi Paşcan, anunţă Agerpres. Deputaţii Comisiei de cultură vor întocmi în final un raport comun cu cei din Comisia de buget-finanţe pe marginea acestui subiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.