Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coliban: Avem nevoie de viziune care să combine nevoia de dezvoltare cu cea de protejare a naturii

ziuanews.ro
ministerul mediului

România are nevoie, în domeniul mediului, de o viziune care să combine nevoia autorităţilor locale de a se dezvolta din punct de vedere economic cu cea de protejare a naturii, a afirmat preşedintele Comisiei de mediu din Senat, Allen Coliban. "Noi avem o legislaţie în domeniul ariilor protejate care este o legislaţie bună. Cu siguranţă poate fi îmbunătăţită. Avem două planuri: avem un plan general, la nivel principial, în care m-am bucurat să constat că există o deschidere şi un interes comun. Pe de o parte, autorităţile locale doresc să se dezvolte, pe de altă parte ONG-urile doresc ca această dezvoltare să fie una sustenabilă şi să lăsăm ceva în urmă, nu gunoaie, ci să lăsăm o natură de care să se bucure şi copiii noştri. La nivel de implementare şi în planul punctual există desigur probleme. Avem nevoie de o viziune de dezvoltare care să combine şi nevoia autorităţilor locale, o nevoie economică până la urmă, şi nevoia noastră a tuturor de a ne proteja natura, a spus Coliban, la finalul dezbaterii "Ariile naturale protejate din România - aplicarea planurilor de management şi dezvoltare durabilă a comunităţilor locale", care a avut loc miercuri la Parlament.

Pe de altă parte, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, membră a Comisiei de Mediu, a susţinut că Ministerul Mediului trebuie să ţină cont de specificul fiecărei zone când delimitează ariile protejate. 'Ne găsim într-o situaţie foarte gravă. Acum proprietarii de terenuri nu ştiu că terenurile lor se află în zone protejate (...) Eu cred că aceste studii, evaluări nu mai trebuie să se facă din birou, ci trebuie mers în fiecare zonă protejată cu specificul ei. Nu putem opri turismul pentru că în unele zone oamenii trăiesc din turism, nu putem opri oieritul (...), dar nu pot să-l opresc nici pe cel care vrea să meargă cu maşina. Nu cu maşina personală, ci instituim o formă de transport - vehicul nepoluant, electric, căruţe. (...) Haideţi să găsim formule, dar să nu venim pe poziţii de forţă şi să impunem zone protejate de către cei de la minister aşa cum li se dictează", a spus Pauliuc.

Senatorul PSD Emanoil Savin a susţinut la rândul său că multe dintre hotărârile adoptate la nivel central nu ţin cont de realităţile din teren. "Eu am fost 12 ani primarul oraşului Buşteni. (...) De câte ori s-a elaborat planul de management, de câte ori s-a dat o hotărâre de guvern, nu au venit pe teren şi problemele sunt de cadastrare. (...) Am votat şi s-a înfiinţat Agenţia pentru Arii protejate. Prin această Agenţie putem să reglementăm toată situaţia şi putem să cadastrăm, să intabulăm sau să ne punem de acord cu toate localităţile asupra ariilor protejate", a spus parlamentarul social democrat.

El a insistat asupra faptului că ONG-urile au un rol foarte important, dar a apreciat că trebuie să existe o cale de înţelegere cu autorităţile locale. Reprezentantul organizaţiei neguvernamentale Ecocivica, Dan Trifu, a atras atenţia că ONG-urile doresc o "corectare a graniţelor ariilor protejate" şi a spus că orice nouă construcţie sau drum în zonele protejate poate crea "probleme de mediu, incalculabile". "Aveţi exemplul Cotei 1400 de la Sinaia unde aţi văzut un şir neterminat de maşini care creează un dezastru de mediu, nici nu mai poţi respira şi care pe carosabil alunecos provoacă o grămadă de accidente (...). Exact acelaşi lucru s-ar întâmpla şi la Babele. Vorbim de monumente de importanţă UNESCO, de importanţă mondială pe care trebuie să le conservăm", a spus Trifu, conform Agerpres.

Directorul Direcţiei Biodiversitate din Ministerul Mediului, Adriana Croitoru, a afirmat că Guvernul intenţionează sa modifice legislaţia din domeniu pentru clarificarea limitelor ariilor naturale protejate. Dezbaterea "Ariile naturale protejate din România - aplicarea planurilor de management şi dezvoltare durabilă a comunităţilor locale" a fost organizată de Comisia pentru Mediu din Senat iar la eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai mai multor organizaţii neguvernamentale din domeniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.