Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european Corina Creţu, mesaj după Brexit: Ce se întâmplă cu UE

o-CORINA-CRETU-570

Comisarul European Corina Creţu, reprezentanta României în Comisie, consideră că rezultatul referendumului din 23 iunie din Marea Britanie pune UE în faţa unei situaţii fără precedent, dar europenii trebuie să rămână uniţi pentru a fi mai puternici după ce vor depăşi această nouă provocare.

"Este un moment greu pentru Uniunea Europeană, la fel cum, sunt convinsă, că este un moment dificil şi pentru o mare parte dintre cetăţenii Marii Britanii. Comisia Europeană a luat  notă cu regret de rezultatul referendumului,  însă, evident,  respectăm şi acceptăm această alegere. În faţa acestei provocări majore, rămânem solidari şi uniţi în jurul acestui proiect, cel mai important proiect politic din istoria Europei. Cu siguranţă, Uniunea celor 27 de state va continua!", afirmă Corina Creţu, care îl contrazice astfel pe miliardarul George Soros.

Vezi şi: Miliardarul George Soros dă verdictul: Destrămarea UE este ireversibilă

Comisarul european consideră că "această atitudine de unitate şi solidaritate ar trebui să existe şi la nivel naţional, indiferent de culoarea politică a liderilor din statele membre". "Salut iniţiativa preşedintelui României, Klaus Johannis de a avea o întâlnire comună cu premierul şi cu toţi liderii partidelor politice, cu atât mai mult cu cât, împreună, vor trebui să ia cele mai bune decizii pentru ca românii din Marea Britanie să aibă cât mai puţin de suferit de pe urma rezultatului referendumului din 23 iunie", mai spune Corina Creţu.

Potrivit acesteia, în perioada imediat următoare, va trebui ca Guvernul Marii Britanii să formalizeze rezultatul referendumului cât mai curând posibil, "fiindcă orice întârziere va prelungi incertitudinea şi nu ne dorim acest lucru pentru cetăţenii Europei". "Există reguli clare pentru derularea acestui proces care va dura 2 ani: vor trebui să fie lansate procedurile prevăzute în articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În cazul în care nu se ajunge la nici un acord privind ieşirea Marii Britanii din comunitatea europeană în termen de 2 ani de la activarea articolul 50, aceast părăseşte UE fără niciun nou acord în curs de desfăşurare. Bineînţeles că, pe toată durata acestor negocieri, Comisia Europeană va juca rolul prevăzut în tratat, iar paşii următori îi vom stabili în cadrul reuniunii de luni a Colegiului Comisarilor", spune Corina Creţu.

Vezi şi: Britanicii din Europa au intrat în panică. Mişcări de trupe după Brexit

Comisarul regretă demisia colegului său, Jonathan Hill, comisar european pentru Stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital din partea Marii Britanii. Acesta rămâne în funcţie până în data de 15 iulie, după care portofoliul său va fi preluat, în conformitate cu regulamentele de funcţionare ale CE, de către vicepreşedintele Valdis Dombrovskis.

"Este evident că impactul emoţional al Brexitului este încă extrem de puternic pentru moment, iar pe termen mediu şi lung vorbim şi despre un impact economic şi social major, mai greu de estimat acum. Pentru viitorul imediat, cred că este extrem de important ca interesele tuturor cetăţenilor de altă naţionalitate care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie să fie protejate. Iar aici mă refer, bineînţeles, şi la cetăţenii români. Rolul guvernelor naţionale va fi crucial, acestea urmând să negocieze soarta cetăţenilor lor atât în discuţiile bilaterale cu Marea Britanie, cât şi în cadrul Consiliului European.

Vezi şi: BREXIT-ul este imposibil! Băsescu anunţă două BOMBE

Rezultatul referendumului din 23 iunie din Marea Britanie pune UE în faţa unei situaţii fără precedent, dar sunt convinsă că vom fi mai puternici după ce, împreună, vom reuşi să găsim cele mai bune soluţii pentru a depăşi această nouă provocare. Dar asta înseamnă, în primul rând, să înţelegem de ce s-a ajuns aici şi să identificăm apoi cele mai bune modalităţi de a îmbunătăţii proiectul european, pentru a-l aduce mai aproape de nevoile, dar şi de înţelegerea cetăţenilor noştri. De ce cred că este important să facem o analiză a cauzelor care au generat această diviziune şi, implicit, o majoritate nedorită a euroscepticilor? În primul rând, cred că trebuie să vedem ce putem face mai bine atât la nivelul leadership-ului european, cât şi al celui naţional, al fiecărui stat membru, pentru a fi mai aproape de cetăţenii noştri şi a veni în întâmpinarea nevoilor lor.

Vocea oamenilor trebuie ascultată chiar dacă nu ne place întotdeauna ceea ce au de spus. Cred sincer că numai cu o astfel de abordare onestă putem să ne asigurăm că viziunea noastră, a politicienilor europeni sau naţionali, este în acord cu nevoile reale şi cu doleanţele naţiunilor noastre.

Vezi şi: FMI, apel IMPORTANT, după BREXIT

În continuare, eu am mare încredere în proiectul Uniunii Europene şi ştiu sigur că, în timpul mandatulului preşedintelui Juncker, vom face tot ceea ce este în puterea noastră nu numai pentru a depăşi această nouă provocare, dar mai ales pentru a consolida Uniunea Europeană. Vom continua să susţinem valorile fundamentale ale Uniunii Europene de promovare a păcii şi bunăstarii cetăţenilor noştri. Uniunea celor 27 de state membre va merge mai departe! Avem un trecut comun şi tot împreună vom continua să răspundem provocărilor viitoare pentru a genera prosperitate şi a asigura un mediu stabil şi de securitate pentru cetăţenii noştri", mai transmite Corina Creţu.

Parlamentul European, CRITICI DURE la adresa lui Cameron: Este 'scandalos'

BREXIT Şeful Comisiei Europene AVERTIZEAZĂ: Nu va fi un divorţ amiabil

Procedura de IEȘIRE din UE. Ce se întâmplă EFECTIV după votul britanicilor

Lovitură de teatru: Britanicii au votat pentru IEȘIREA din UE/ Cum s-a votat pe regiuni

ȘOC pe piața valutară: Lira sterlină a luat-o RAZNA

Se cere referendum pentru IEȘIREA unor alte țări IMPORTANTE din Uniunea Europeană

Teorie BOMBĂ după Brexit: Referendumul ar putea fi REFUZAT de Parlament

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.