Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european Tibor Navracsics consideră că exodul creierelor poate fi redus. Soluțiile

creier sanatos

Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat, miercuri, la Cluj, că așa-numitul exod al creierelor ar putea fi combătut prin instrumente politice care să aibă în vedere întărirea regiunilor, relatează agerpres.

"Discrepanțele educaționale dintre regiuni nu mai sunt o problemă națională. Știu că exodul creierelor, migrația tinerilor educați care pleacă către state vestice mai bogate este un fenomen bine cunoscut. (...) Este o problemă pe care o împărtășim, cu toți acești oameni care provin din Europa Centrală sau de Est, pentru că este un flux continuu de tineri, din aceste țări, către țări bogate din Vest. Cred că este nevoie de o soluție europeană și de instrumente politice pentru a ne adresa acestei provocări. Putem pune anumite elemente ale soluției în politicile regionale, dar și în cele d dezvoltare rurală — să ajutăm zonele rurale să aibă educație, să le dăm mai mult suport financiar, să ajutăm guvernele să rezolve aceste probleme", a spus comisarul.

Acesta a mai vorbit și despre posibilitatea unei mai mari accesibilități a programului Erasmus în regiunile considerate mai sărace, ca soluție de combatere a euroscepticismului în rândul tinerilor.

Comisarul a afirmat că în Europa pare să existe o criză economică, dar aceasta acoperă de fapt o criză de identitate.

"Dacă nu dezvoltăm diversitatea identității europene, iar programul studențesc Erasmus ne dă un bun exemplu al acestei diversități, lucrurile nu vor merge bine. Identitatea europeană nu trebuie să fie deasupra identităților naționale, ci să fie complementară acestora. Trebuie să facem programul Erasmus accesibil și tinerilor care provin din regiuni ale UE mai puțin dezvoltate care să intre în Erasmus și să schimbe lucrurile prin atitudinea lor", a spus Tibor Navracsics.

Comisarul european a avut miercuri, la Cluj-Napoca, un dialog cu cetățenii despre viitorul Europei și a răspuns întrebărilor celor prezenți la întâlnire, dar și unora venite prin intermediul internetului.

Care sunt competențele de care au nevoie tinerii pentru a găsi locuri de muncă de calitate și pentru a se putea integra bine în societate, cum poate UE să îi sprijine pe tineri în dezvoltarea competențelor de care au nevoie sau ce rol are cultura în identitatea europeană și în promovarea coeziunii sociale — au fost câteva dintre temele discutate.

La întâlnire au participat și fostul negociator șef al României cu UE Vasile Pușcaș, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Olah Emese, deputatul UDMR Csoma Botond, consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos, reprezentanți ai ADRNV și ai unor organizații de tineret.

Comisarul european Tibor Navracsics se află la Cluj pentru o vizită de două zile, el urmând să participe joi la Congresul FUEN 2017 și să viziteze câteva proiecte sprijinite cu fonduri europene, printre care se numără și Castelul Banffy din Bonțida.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.