Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a deschis o investigaţie pe marginea unui acord ruso-ungar

Russian Prime Minister Vladimir Putin meets with Hungarian Prime Minister Viktor Orban

Comisia Europeana a anuntat luni ca va examina daca acordul dintre Rusia si Ungaria pentru construirea a doua noi reactoare nucleare la centrala atomoelectrica de la Paks respecta normele europene privind ajutoarele de stat si organizarea de licitatii publice, transmite agentia EFE.

'Desfasurarea licitatiei pentru proiectul de extindere a centralei nucleare ne-a atras atentia si dorim sa o clarificam împreuna cu autoritatile ungare', a explicat Anna-Kaisa Itkonen, purtatoare de cuvânt pe probleme energetice a Comisiei Europene. 'Analiza se afla în acest moment în faza preliminara, asadar deocamdata nu putem oferi vreo concluzie cu privire la compatibilitatea proiectului cu legislatia europeana', a indicat ea în continuare.

În virtutea acordul semnat între Moscova si Budapesta, pentru finantarea proiectului ce va fi realizat de compania rusa Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va returnat de statul ungar pâna în anul 2046 cu o rata anuala anuala a dobânzii cuprinsa între 3,9% si 4,9%.

Directorul companiei Rosatom, Serghei Kirienko, a facut parte din delegatia care l-a însotit saptamâna trecuta pe presedintele Vladimir Putin în vizita oficiala efectuata la Budapesta. Analistii ungari au semnalat ca presedintele rus a dorit sa arate cu aceasta vizita ca Rusia înca mai are capacitatea sa exercite o influenta asupra unei tari comunitare, în pofida tensiunile generate de conflictul din Ucraina.

Investigatia Comisiei Europene survine la câteva luni dupa ce executivul comunitar a cerut statelor pe teritoriul carora urma sa treaca gazoductul South Stream sa suspende lucrarile la aceasta conduca, apreciind ca acordurile bilaterale semnate de Rusia cu unele dintre aceste tari, inclusiv Ungaria, încalca legislatia comunitara, fapt care a determinat Rusia sa abandoneze proiectul în favoarea unei conducte alternative prin Turcia.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.