Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană, acțiune fără precedent împotriva Poloniei

comisia europeana

Comisia Europeană a decis miercuri lansarea etapei preliminare a unei proceduri oficiale de evaluare a recentelor modificări aduse de guvernul conservator din Polonia la legea privind Tribunalul Constituţional, a anunţat prim-vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans, transmit AFP şi DPA. Aceasta este prima din cele trei etape ale procedurii de apărare a statului de drept, creată în martie 2014 de Comisia Europeană, dar care nu a mai fost utilizată până acum, a explicat Timmermans, la finalul dezbaterii din Comisie.

Citeşte şi: OFICIAL Contractul pentru construirea autostrăzii Sibiu-Orăştie a fost reziliat: Ce spune guvernul

Mecanismul a fost instituit în 2014 în urma criticilor aduse Bruxelles-ului în legătură cu lipsa de reacţie faţă de unele derapaje ale Ungariei de la valorile democratice europene. 'Se pare că Tribunalul constituţional (polonez) a adoptat decizii ce nu sunt aplicate de alte instituţii publice. Totodată, există măsuri care au fost luate de legislativul recent ales şi care îi afectează funcţionarea', a menţionat Timmermans. 'Consider că este o chestiune gravă într-o ţară guvernată de statul de drept', a remarcat el, cu referire la cel de-al doilea punct.

Frans Timmermans a trimis la sfârşitul luni decembrie o scrisoare guvernului de la Varşovia solicitând 'explicaţii' asupra celor două legi controversate. Executivul polonez a răspuns apărându-şi cu fermitate deciziile. Prima lege, adoptată la 24 decembrie, modifică regulile de vot cu majoritate calificată în cadrul Tribunalului Constituţional, instanţă în care cinci judecători noi au fost numiţi de guvernul recent instalat. A doua lege, votată în grabă în penultima zi a anului, face să expire cu efect imediat mandatele membrilor conducerii şi consiliilor de supraveghere ale televiziunii şi radioului publice, încredinţând numirea noilor responsabili ministrului de finanţe.

Citeşte şi: Detalii de ultimă oră de la meteorologi: Scad temperaturile și revin ninsorile

În declaraţia sa, Frans Timmermans a amintit, de altfel, îngrijorările Comisiei legate de măsurile de creştere a controlul guvernului asupra celor două instituţii de presă publice, fără însă a face alte menţiuni. Concret, Comisia îşi propune să realizeze o primă evaluare a situaţiei, care, conform procedurii aprobate în martie 2014, va fi urmată imediat, tot în prima etapă, de concluziile privind existenţa sau nu a unei 'ameninţări sistemice la adresa statului de drept'.

Dacă această concluzie va fi afirmativă, Comisia va lansa un dialog care va ţine loc de 'avertisment', cu posibilitatea ca statul membru vizat să răspundă. 'Scopul acestui proces pe care l-am lansat este să clarificăm faptele într-un mod obiectiv, să evaluăm situaţia în profunzime şi să începem un dialog cu autorităţile poloneze fără a anticipa posibile viitoare etape', a mai indicat Timmermans. 'Ceea ce dorim (...) este să ajutăm la găsirea de soluţii, dacă vor fi necesare', a explicat prim-vicepreşedintele Comisiei.

Citeşte şi: Miron Mitrea, DEZVĂLUIRI INCENDIARE despre Victor Ponta, Vanghelie, Oprescu și PSD

Colegiul comisarilor va reveni asupra acestui subiect la mijlocul lunii martie, dată până la care este aşteptat un raport al Consiliului Europei, cerut chiar de guvernul polonez, cu privire la reforma Tribunalului Constituţional. Într-o reacţie imediată, guvernul polonez a relativizat importanţa deciziei Bruxellesului, un purtător de cuvânt afirmând că 'este vorba despre un dialog standard'. 'Nu a fost luată nicio decizie care să poată avea impact negativ asupra relaţiilor dintre Polonia şi Uniunea Europeană', a insistat el.

Citeşte şi: Sebastian Ghiţă, executat de fisc din cauza RTV: I-au fost luate 9 apartamente

Per ansamblu, procedura de apărare a statului de drept cuprinde trei etape: evaluare urmată de un aviz, recomandare pentru rezolvarea problemelor constatate, apoi urmărirea aplicării recomandărilor formulate. În caz de eşec, tratatele europene prevăd o sancţiune ultimă radicală, şi anume retragerea dreptului de vot al statului respectiv la summiturile şi reuniunile ministeriale ale UE, o 'opţiune nucleară' - aşa cum au descris-o mai mulţi responsabili europeni - ce pare exclusă în acest stadiu pentru Polonia. Potrivit AFP, preşedintele polonez Andrzej Duda este aşteptat luni la Bruxelles, iar prim-ministrul Beata Szydlo se va afla joi în Parlamentul European de la Strasbourg, pentru 'a apăra personal reputaţia Poloniei', spun cei de la Agerpres.

Citeşte şi: Un lider din PSD a fost reținut de procurori: E acuzat de evaziune şi spălare de bani

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.