Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană are planuri mari: Schengen poate reveni la normal din noiembrie

comisia europeana

Comisia Europeană doreşte ca Uniunea Europeană să revină până în noiembrie la o funcţionare ''normală'' a spaţiului Schengen, adică fără controale la frontierele interne pentru oprirea sosirii de migranţi, potrivit unui proiect ce urmează să fie prezentat vineri şi despre care relatează joi AFP.

Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, urmează să prezinte vineri ''o foaie de parcurs'' pentru ''restabilirea'' liberei circulaţii în Europa, pusă greu la încercare de criza migraţiei cu care se confruntă Europa, a indicat o sursă europeană. Textul documentului ''propune o repunere în funcţiune normală a Schengen până în noiembrie'' 2016, a explicat o sursă diplomatică. ''În acel moment, vor fi fără îndoială desfăşuraţi primii grăniceri europeni'' în Marea Egee pentru a ajuta Grecia să-şi gestioneze mai bine frontiera maritimă cu Turcia, prin care au intrat peste 850.000 de migranţi în Europa în 2015.

''Restabilirea spaţiului Schengen, fără controale la frontierele sale interne, are o importanţă capitală pentru Uniunea Europeană în ansamblul său'', potrivit proiectului de document a cărui copie a fost obţinută de către AFP. Încetarea liberei circulaţii de bunuri şi persoane între cele 26 de state ale spaţiului Schengen ar putea costa economia UE ''între 500 de miliarde şi 1.400 miliarde de euro'' pe o perioadă de peste zece ani, potrivit documentului. Liderii europeni au subliniat, la ultimul lor summit de la Bruxelles din 18-19 februarie, ''importanţa restabilirii, într-un mod concertat, a funcţionării normale a spaţiului Schengen, cu sprijinul deplin al statelor membre care se confruntă cu o situaţie dificilă'', spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.