Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană aşteaptă clarificări din partea a şapte ţări din zona euro privind bugetele

fonduri-europene

Comisia Europeană a cerut marţi unora dintre cei 19 membri ai zonei euro lămuriri în legătură cu proiectelor lor de buget, exprimându-şi îngrijorarea în special pentru Italia, Cipru şi Finlanda, care nu respectă obiectivele europene, transmite AFP. 

Belgia, Portugalia, Spania şi Lituania, din motive diferite, au primit, de asemenea, scrisori din partea Comisiei în care li se cer clarificări. 

"Pentru Italia, Cipru şi Finlanda, avem o reală problemă", a afirmat o sursă europeană care este de părere că cele trei ţări şi-ar putea vedea bugetul respins. 

Italia mai ales, a treia economie din zona euro, a prevăzut un deficit public de 2,3% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2017, cu mult peste aşteptările Bruxellesului, din cauza cheltuielilor legate de primirea migranţilor şi consecinţelor cutremurului din luna august. 

"Am avea nevoie de clarificări cu privire la sumele incluse în proiectul de buget trimis spre examinare la capitolul 'cheltuieli excepţionale'", au scris în atenţia guvernului de la Roma comisarii Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, şi Pierre Moscovici, pentru afaceri economice. 

Comisia a mai trimis scrisori Belgiei şi Portugaliei, deşi proiectele lor de buget sunt în conformitate cu obiectivele, deoarece are îndoieli cu privire la capacitatea lor de a-şi respecta angajamentele. 

Cele două ţări trebuie să trimită un răspuns cel mai târziu joi. 

Bruxellesul mai invită Spania şi Lituania, ale căror guverne sunt în curs de alcătuire, să îi trimită "în zilele ce vor urma" un proiect de buget actualizat. 

Spania şi Portugalia, care şi-au lăsat bugetele să derapeze, au scăpat până în prezent de sancţiunile Bruxellesului, dar se află în continuare sub ameninţarea unei eventuale suspendări a fondurilor structurale. 

Comisia Europeană şi-a stabilit ca termen ziua de luni pentru validarea bugetelor prezentate la jumătatea lunii octombrie de ţările membre ale zonei euro. 

În cazul respingerii, un fapt inedit, "Comisia va cere un proiect de buget revizuit în maxim trei săptămâni", a precizat sursa europeană.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.