Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană autorizează planul italian pentru "lichidarea" a două bănci veneţiene

pravda
italy exit italia

Comisia Europeană a anunţat duminică seară că autorizează ajutorul în valoare de 17 miliarde de euro acordat de statul italian "pentru a facilita lichidarea" a două bănci regionale aflate în dificultate, relatează AFP și preluată de agerpres.

"Comisia Europeană a aprobat, în cadrul regulilor UE, măsurile italiene pentru a facilita lichidarea" unor instituţii bancare ce va fi realizată "conform legilor naţionale de insolvabilitate", a scris Bruxellesul într-un comunicat. 

Anterior în cursul zilei, guvernul italian adoptase un decret pentru a salva două mici bănci veneţiene, anunţând că este pregătit să pună până la 17 miliarde de euro pe masă. 

În contextul în care sistemul bancar italian a provocat o vie nelinişte anul trecut, Roma intenţionează prin această măsură să le dea asigurări micilor depunători, îngrijoraţi de recente falimente ale mai multor bănci regionale. 

"Totalul resurselor ar putea atinge 17 miliarde de euro, dar statul va cheltui imediat cu puţin peste cinci miliarde de euro", a explicat presei ministrul italian al economiei şi finanţelor, Pier Carlo Padoan, la finalul unei şedinţe de guvern. 

El a precizat că 4,785 de miliarde de euro vor servi în scurt timp pentru "a menţine capitalizarea şi consolida situaţia patrimonială" a grupului bancar Intesa Sanpaolo care va prelua activităţile "sănătoase" ale Banca Popolare di Vicenza şi Veneto Banca, 400 de milioane de euro suplimentare "ca acoperire de garanţie". 

Restul de aproximativ 12 miliarde de euro reprezintă o acoperire pentru creanţele "toxice" ale celor două instituţii bancare veneţiene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.