Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană, promisiuni către România: Cum încearcă CE să aducă moneda euro și în țara noastră

pixabay.com
diverse, bani, monede, euro

Comisia Europeană doreşte să încurajeze mai mult ţările europene care doresc să adere la euro cu noi ajutoare tehnice şi financiare care vor fi detaliate în decembrie, a anunţat joi vicepreşedintele executivului european, Valdis Dombrovskis, relatează AFP.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a amintit miercuri că euro are 'menirea să devină monedă unică a întregii Uniunii Europene' şi a propus crearea 'unui instrument de aderare, oferind o asistenţă de preaderare tehnică şi uneori financiară'.

Citește și: Liberalii îndeamnă la REVOLTĂ populară împotriva lui Tudose și Dragnea: Să le dăm o lecție!

'Menţinând criterii de aderare stricte (la moneda unică), propunem un sprijin tehnic şi financiar care va fi precizat în cursul prezentării' unui ansamblu de reforme în zona euro pe 6 decembrie, a precizat Dombrovskis joi la Tallinn, în ajunul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din zona euro şi din UE.

Aceste două declaraţii survin într-un context de încetinire uşoară a aderării la euro ca şi cum moneda unică, afectată de criza greacă, ar atrage mai puţin ca înainte ţările UE.

Ultimele ţări care au aderat la moneda unică sunt cele trei state baltice: Estonia în 2011, Letonia în 2014 şi Lituania în 2015.

Citește și: Răsturnare de situație: Dată afară din DNA, Mihaiela Iorga Moraru are o solicitare de ultimă oră către CSM! Ce a cerut și Oana Schmidt-Hăineală

'Comisia Europeană doreşte să încurajeze statele membre, dar dacă acestea nu doresc, nu există un mecanism care să le oblige', a spus Dombrovskis, conform Agerpres.

Joi, liderii austrieci s-au declarat împotriva afirmaţiilor făcute de Juncker care doreşte cât mai multe ţări din UE să adere la zona euro, Viena reamintind precedentul crizei din Grecia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.