Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană pune sub semnul întrebării măsurile Guvernului Ponta

comisia europeana

Comisia Europeana anticipeaza pentru 2015 un deficit bugetar de 1,6% din PIB în România, usor peste nivelul de 1,5% înregistrat în 2014, dar în 2016 prognozeaza deteriorarea semnificativa a indicatorului, la 3,5%, din cauza reducerilor de taxe care pun sub semnul întrebarii consolidarea bugetului.

"Deficitul bugetar va creste usor la 1,5% din PIB în 2015, în conditiile în care scaderea raportului dintre veniturile fiscale si PIB va fi mai mare decât reducerea cheltuielilor", se arata în prognoza economica de primavara a Comisiei Europene, citată de Mediafax.

Estimarile referitoare la venituri includ impactul anual al reducerii contributiilor de asigurari sociale, reducerea taxei pe constructiile speciale si reducerea TVA pentru alimente si servicii, care va fi aplicata în luna iunie.

Comisia noteaza faptul ca cresterea salariilor este tinuta sub control de înghetarea partiala a salariilor din sectorul public.

Pentru 2016, Executivul UE prognozeaza o înrautatire puternica a deficitului bugetar, la 3,5% din PIB, din cauza impactului reducerilor de taxe pregatite de Guvern.

"Estimarea include noul cod fiscal adoptat de Guvern pe 18 martie, care asteapta aprobarea de catre Parlament. Codul fiscal include o serie de reduceri de taxe, precum reducerea TVA cu patru puncte procentuale în 2016, reducerea accizelor, eliminarea impozitarii dividendelor si a taxei pe constructiile speciale", potrivit raportului, care ia în considerare si expirarea actualului regim al redeventelor pentru resursele naturale si cresterea contributiilor pentru asigurari sociale catre pilonul al doilea de pensii.

Estimarile CE referitoare la buget ar putea fi îmbunatatite, întrucât amploarea reducerilor de taxe ar putea fi revizuita în scadere. Un amendament pentru atenuarea reducerilor accizelor si taxarea dividendelor, asa cum a propus o comisie a Senatului, ar aduce deficitul aproape de nivelul de 3% din PIB, noteaza raportul.

În termeni structurali, deficitul bugetar va ramâne stabil, la circa 1,3% din PIB în 2014-2015, dar se va înrautati la 3,4% în 2016.

Datoria publica urmeaza sa creasca de la 39,8% din PIB în 2014 la 42,4% din PIB în 2016.

Pe de altă parte,  Comisia Europeana (CE) si-a îmbunatatit usor estimarile privind cresterea economica a României în 2015 pâna la 2,8%, fata de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie, conform previziunilor de primavara publicate marti de Executivul comunitar.

'Cresterea economica în România este prognozata sa ramâna robusta în 2015 si în 2016, sustinuta de consumul privat solid si redresarea investitiilor. Inflatia ar urma sa scada semnificativ în 2015 si sa ramâna la un nivel scazut iar procesul de consolidare fiscala s-ar putea schimba în 2016', se arata în raportul Comisiei Europene.

În acest an, cresterea PIB-ului va ramâne robusta si peste potential, la 2,8%, în principal datorita consumului privat si a investitiilor. Accelerarea cererii pe plan intern, sprijinita de reducerea taxarii indirecte, precum si de mediul extern ar urma sa majoreze avansul economiei la 3,3% în 2016.

Vicepresedintele CE, Valdis Dombrovskis, a declarat, în 8 aprilie, dupa discutii la Guvern cu premierul Victor Ponta, ca CE este preocupata de planul Guvernului de a reduce pragurile la TVA, masura care, potrivit Bruxelles-ului, are un efect fiscal sustantial negativ.

Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa de la 24% la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatii publice. Guvernul îsi mentine totodata intentia de a reduce cota standard de TVA de la 24% la 20%, din ianuarie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.