Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia juridică a Senatului urmează să întocmească raportul în cazul cererii Justiţiei referitoare la ministrul Viorel Ilie

Inquam Photos / Octav Ganea
viorel ilie

Comisia juridică a Senatului se va reuni marţi pentru a întocmi raportul în cazul cererii DNA privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, senatorul Viorel Ilie, într-un dosar privind organizarea unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici.

Viorel Ilie este acuzat de instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale.

Comisia juridcă s-a reunit şi pe 19 septembrie pentru a analiza acest dosar, dar votul a fost amânat pentru această săptămână.

Citește și: Fostul ofițer Daniel Dragomir, din nou față în față cu membrii Comisiei SRI

Propunerea de amânare a votului pe raport a venit din partea preşedintelui Comisiei juridice, senatorul PSD Robert Cazanciuc, care le-a solicitat colegilor să analizeze materialul scris întocmit de avocatul ministrului Viorel Ilie.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul a fost audiat pe 13 septembrie la Comisia juridică a Senatului. Viorel Ilie s-a declarat "complet nevinovat" de acuzaţiile aduse de procurorii DNA.

Biroul permanent al Senatului a decis pe 12 septembrie ca raportul cu punctul de vedere al Comisiei juridice referitor la cererea DNA privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a lui Viorel Ilie să fie finalizat până pe 26 septembrie.

Pe 25 august, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Viorel Ilie pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale.

"Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a organizat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant", îşi motiva DNA solicitarea.

DNA susţine că, în perioada 20 - 31 iulie, Viorel Ilie, cu intenţie, a determinat-o pe Felicia Elena Pop, directoarea sa de cabinet, să solicite membrilor comisiei de concurs Maria Alexandrescu şi Mihai Cornel Zaharia subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă programată pentru 31 iulie.

Conform DNA, pe 28 iulie, Alexandrescu şi Zaharia au pus la dispoziţia directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare, ştiind că respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii şi că urmează a fi dezvăluite anumitor candidaţi ce urmau să susţină proba scrisă.

În aceeaşi zi, arată procurorii, Felicia Elena Pop a dat candidaţilor agreaţi subiectele şi rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceştia au avut acces la subiectele de concurs şi la rezolvarea lor, fiind vădit favorizaţi, potrivit înţelegerii, ei au întocmit lucrările anterior examenului. În ziua examenului, urma ca lucrările scrise în sala de concurs să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, indică DNA, conform Agerpres.

"Potrivit statului de funcţii din schema de personal a ministerului, nu toţi candidaţii favorizaţi ar fi îndeplinit condiţiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcţii, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora", explica DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.