Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia juridică din Senat: Pedepsele cu închisoare de până la 3 ani inclusiv, graţiate integral

comisia juridica senat

Pedepsele cu închisoare de până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată, se graţiază în întregime, se arată într-un amendament adoptat marţi de Comisia juridică la proiectul de lege privind graţierea. În forma Guvernului, iniţiatorul actului normativ, se graţiau în întregime pedepsele până la 5 ani, dar prevederea nu a întrunit susţinerea senatorilor jurişti.

Senatorul PMP Traian Băsescu, iniţiator al amendamentului care prevedea graţierea în întregime a pedepselor de până 10 ani, a renunţat la propunerea sa şi şi-a însuşit amendamentul Asociaţiei Magistraţilor din România care stipula că pedepsele de până la 6 ani sunt graţiate integral, dar acesta a fost respins de comisie.

Alt amendament adoptat prevedea graţierea parţială cu 3 ani a pedepselor mai mari de 3 ani, dar mai mici de 10 ani. De asemenea, senatorii jurişti au stabilit că pedepsele suspendate condiţionat sau sub supraveghere nu se graţiază. Referitor la femeile însărcinate condamnate, senatorii au stabilit în Comisia juridică că pedepsele cuprinse între 6 şi ani 10 ani ale acestora acestora se graţiază cu jumătate. De aceeaşi clemenţă beneficiază persoanele cu pedepse între 6 şi 10 ani care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani sau minori cu handicap accentuat sau grav.

Senatorul Traian Băsescu a propus ca prin acest amendament să beneficieze de prevederile legii şi femeile care au săvârşit acte de corupţie, dar propunerea a fost respinsă prin vot. "Ceea ce s-a votat se spune că este în interesul copilului. Se spune că modul cum a fost adoptat articolul este neconstituţional. Dumneavoastră faceţi copii de corupţi şi copii de necorupţi. Nu există aşa ceva. Vă atenţionez că acest articol va cădea la Curtea Constituţională. Dacă vorbim de un articol de lege în folosul copilului toţi copiii trebuie să beneficieze. În rest, votaţi cum vreţi, dar ţineţi cont şi de Constituţia ţării", a spus Băsescu.

Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae a replicat: "Nu suntem obligaţi să ne însuşim acest punct de vedere pentru că atunci ar însemna că nu mai avem nici condiţionalitatea dată de recidivă, nici de tipul de faptă săvârşită". De asemenea, alt amendament adoptat de Comisie a vizat pedepsele cuprinse între 6 şi 10 ani ale condamnaţilor care au împlinit 60 de ani, pedepse care se graţiază cu jumătate, conform Agerpres.

Amendamentul senatorului PSD Liviu Brăiloiu care prevede că se graţiază în întregime pedepsele condamnaţilor care au împlinit 70 de ani a fost însuşit prin vot de comisie. Dezbaterile vor continua săptămâna viitoare în Comisia juridică la acest act normativ, când se vor discuta şi excepţiile de la această lege. Dezbaterile pe articole la acest proiect de lege au început în prezenţa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.