Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia privind alegerile din 2009, în RĂZBOI cu Augustin Lazăr. Procurorul general, somat de parlamentari

www.stiripesurse.ro
Oana Florea

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 va trimite, miercuri, o nouă scrisoare procurorului general Augustin Lazăr, pe care îl somează să pună la dispoziția comisiei copia dosarului referitor la acest scrutin, a declarat deputatul PSD Oana Florea, președintele comisiei.

"Este practic o somație către procurorul șef, procurorul general, prin care, practic, demontăm toate argumentele făcute în scrisoarea trimisă către noi prin care refuză să ne furnizeze o copie a dosarului, argumentând, în drept, prin Constituție și legile în vigoare și concluzionând că își exercită practic dreptul în mod abuziv, neexistând nicio lege care să-l împiedice să facă lucrul acesta. De asemenea, suntem de acord că nu există nici o obligație stipulată de lege, dar în virtutea colaborării dintre instituții, atât și noi cât și dânșii fiind instituții publice și având scopul comun aflarea adevărului, trebuie să conlucrăm împreună", a deputatul Oana Florea,şefa comisiei, citată de Agerpres.

De ce a fost eliberat Dan Voiculescu: Cum a motivat instanța decizia nerecuperării prejudiciului în dosarul ICA

Ea a menționat că în scrisoare vor fi demontate "punct cu punct" argumentele procurorului general din prima scrisoare, membrii comisiei invocând Constituția României, articole din Codul de Procedură Penală și legea 544/2001 privind regimul public al informațiilor de interes public, precum și deciziile CCR 411/2017 și 428.

"O concluzie este că nu există niciun text de lege care să interzică să pună la dispoziția comisiei parlamentare de anchetă un dosar care a fost clasat, deoarece nu mai există cursul urmăririi penale despre care dânsul face referire acolo. Urmărirea penală s-a încheiat", a adăugat Oana Florea.

Jurnaliştii Sky News care au inventat traficanţi de arme în România, scoşi basma curată în Marea Britanie

Ea a precizat că scrisoarea va fi transmisă procurorului general în cursul zilei de miercuri.

Parchetul General a respins, în 14 iulie, solicitarea inițială a comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 de punere la dispoziție în copie a dosarului deschis în urma afirmațiilor lui Dan Andronic și care viza scrutinul.

"Astfel cum se menționează și în Decizia Curții Constituționale a României nr. 45/1994 și Decizia nr. 317/2006, în lipsa unor raporturi de drept constituțional, documentele deținute de alte autorități publice decât Guvernul și organele administrației publice — chiar și în situația în care acestea sunt considerate mijloace de probă necesare activității Comisiei parlamentare — nu pot fi transmise acesteia. In plus, Codul de procedură penală prevede în mod expres și limitativ persoanele care au acces la dosar și care pot obține fotocopii, comisiile parlamentare neregăsindu-se printre acestea", se arată în răspunsul Parchetului general din 14 iulie.

În această cauză s-a dispus la 20 iulie clasarea, "întrucât faptele nu există în materialitatea lor", menționează Parchetul General.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.