Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia SRI se poate sesiza din oficiu cu privire la activităţile care ar afecta activitatea

Inquam Photos / Octav Ganea
adrian tutuianu inquam

Parlamentarii Comisiei pentru controlul SRI au aprobat, marţi, un proiect de hotărâre pentru modificarea hotărârii Parlamentului nr. 30 din 1993 privind funcţionarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, a anunţat preşedintele comisiei, Adrian Ţuţuianu. Totodată, parlamentarii au aprobat şi proiectul regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei comune de control al activităţii SRI.

Potrivit lui Ţuţuianu, a fost introdus un articol suplimentar 6 cu privire la atribuţiile comisiei. Conform acestui articol, comisia se informează permanent şi sistematic cu privire la organizarea şi desfăşurarea activităţii SRI prin: examinarea documentelor de planificare şi reglementare a activităţii de informaţii; verificarea modului în care sunt respectate normele legale în domeniul operaţional pe baza rapoartelor sau informărilor transmise de SRI; analizarea situaţiilor statistice privind destinaţia informaţiilor realizate şi structura tematică a acestora, în funcţie de ameninţările, riscurile, vulnerabilităţile, disfuncţiile, precum şi natura problemelor semnalate după caz; analizarea raportului statistic trimestrial privind punerea în aplicare a autorizărilor judecătoreşti pentru actele de culegere a informaţiilor prin operaţiuni care implică restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Potrivit aceluiaşi articol, comisia va examina raportul statistic anual privind indicatorii activităţii informativ operative desfăşurate, va efectua analiza situaţiei statistice referitoare la notificările persoanelor ale căror drepturi sau libertăţi au fost afectate prin activităţi autorizate şi perioadele în care s-au desfăşurat; verifică concordanţa între activitatea SRI cu strategia naţională de apărare, politicile şi strategiile de securitate aprobată, monitorizează modul de îndeplinire de SRI a cerinţelor legale în ceea ce priveşte măsurile care presupun restrângerea exerciţiului drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, verifică dacă aceste măsuri au fost dispuse întemeiat, sesizează după caz preşedintelui României, organelor de cercetare penală, altor instituţii ale statului - CSM, Curtea de Conturi, autoritatea de achiziţii publice, ministere - în situaţia în care se constată posibile încălcări ale legii.

Totodată, comisia examinează proiectul de buget, destinaţia altor mijloace extrabugetare; examinează rapoartele de audit intern realizate la nivelul SRI, analizează rapoartele şi deciziile Curţii de Conturi referitoare la SRI şi unităţile subordonate; evaluează anual, pe bază de rapoarte şi situaţii statistice, activităţile comisiilor de disciplină, consiliilor de onoare şi ale consiliilor de judecată din cadrul SRI. "Am precizat că atribuţiile de control ale comisiei pot fi exercitate inclusiv prin activităţi de control la sediile SRI şi am stabilit două modalităţi de control - cu notificare prealabilă (...), dar şi inopinate, pe o tematică stabilită în cadrul comisiei. Am prevăzut că SRI este obligat să pună la dispoziţia comisiei în timp util rapoarte, documente etc şi să permită audierea personalului militar şi civil indicat de comisie. Ca noutate - am considerat util, pe de o parte, să controlăm SRI, dar şi să-l apărăm atunci când există tentaţia unora sau altora de a aduce acuze nejustificate SRI. Şi am prevăzut ca această comisie să se poată sesiza din oficiu cu privire la acele acţiuni care ar putea afecta activitatea SRI sau care ar putea crea suspiciuni cu privire la legalitatea acesteia. SRI, prin director, se poate adresa comisiei ori de câte ori consideră că reputaţia sau imparţialitatea comisiei este afectată în orice mod. Comisia poate dispune verificări cu privire la aceste aspecte", a precizat preşedintele comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu.

Tot la articolul 6 este prevăzut că această comisie poate iniţia proiecte de acte normative în domeniul securităţii naţionale, ceea ce nu era posibil în prezent. Potrivit unei alte modificări, aduse articolului 8, comisia va prezenta raportul anual în primele cinci luni ale anului următor către Birourile permanente. "Am constatat că rapoartele s-au prezentat după 2-3 ani", a argumentat Ţuţuianu. De asemenea, s-a prevăzut şi în ce domenii Comisia SRI poate apela la specialişti, nu doar în domeniul securităţii naţionale, ci şi în alte domenii. "Am prevăzut dreptul oricărei comisii de a avea acces la lucrările comisiilor anterioare, la studiul arhivei", a menţionat senatorul PSD, conform Agerpres.

El a adăugat că prevederile din proiectul de hotărâre se regăsesc şi în proiectul noului regulament. Ţuţuianu a precizat că aceste proiecte urmează a fi transmise Birourilor permanente reunite, care vor sesiza comisiile de specialitate, rapoartele comisiilor urmând a fi transmise spre vot plenului reunit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.