Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

COMPLICAȚIE în Siria - Grupări rebele sprijinite de CIA se bat cu cele sprijinite de Pentagon

independent.co.uk
aleppo

Miliții siriene înarmate de diferite sectoare ale mașinăriei de război americane au început să se lupte între ele pe câmpiile dintre orașul asediat Aleppo și granița turcă, subliniind cât de puțin control au ofițerii de informații americani și strategii militari asupra grupărilor pe care le-au finanțat și antrenat în războiul civil de durează de cinci ani, scrie Los Angeles Times.

Luptele s-au intensificat în ultimele două luni, în condițiile în care unități înarmate de CIA și unități ce au primit armament de la Pentagon au tras unele în celelalte în timp ce făceau manevre prin teritoriul disputat aflat la nord de Alep, au confirmat oficiali americani și liberi rebeli pentru publicația citată.
La mijlocul lunii februarie, o miliție înarmată de CIA, denumită Fursan al Haq (Cavalerii Dreptății), a fost izgonită din orașul Marea, aflat la circa 30 km nord de Alep, de Forțele Democratice Siriene, sprijinite de Pentagon, ce se mută dinspre zonele controlate de kurzi spre est.
Luptători rebeli au descris confruntări similare în orașul Azaz, o punct cheie de tranzit pentru luptători și materiale, aflat între Alep și graniță cu Turcia și Siria. Astfel de lupte ar fi avut loc pe 3 martie în cartierul Sheikh Maqsud din Alep.
Confruntările între grupările sprijinite de SUA vin în contextul unor lupte grele în Siria și ilustrează obstacolele cu care se confruntă eforturile americanilor de a coordona zeci de grupări armate ce încearcă să răstoarne regimul Assad, să lupte cu Statul Islamic și să se bată unele cu altele.
"Este o provocare enorma”, spune parlamentarul american Adam Schiff, cel mai important democrat din comitetul pentru servicii speciale al Congresului, el apreciind că aceste confruntări între miliții sprijinite de SUA sunt “un fenomen destul de nou”.
“Ele sunt parte a șahului tridimensional reprezentat de câmpul de luptă sirian”, a adăugat congresmanul.
“Acesta este un război complicat, cu multe părți, în care opțiunile noastre sunt sever limitate”, a declarat un oficial american, care nu a fost autorizat să vorbească public despre subiect.
“Știm că avem nevoie de un partener pe teren. Nu putem învinge Statul Islamic fără această parte a ecuației, așa că vom continuă să încercam să “forjam” aceste alianțe”, a explicat oficialul.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.