Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Complicele atacatorului din trenul Thalys a fost INCULPAT în Franţa

thalys, tren

Un algerian suspectat că l-ar fi ajutat pe atacatorul din trenul Thalys şi pe jihadistul Abdelhamid Abaaoud, presupusul creier al acestui atac, să ajungă în Europa a fost pus sub acuzare şi reţinut în cadrul anchetei realizate în Franţa în legătură cu acest atac dejucat pe 21 august 2015, a declarat marţi o sursă judiciară, relatează AFP, potrivit agerpres.

Reţinut în Germania după arestarea sa în iulie 2016, Bilal Chatra, în vârstă de 21 de ani, a fost predat pe 21 aprilie autorităţilor franceze, unde a fost inculpat pentru complicitate la tentative de asasinate teroriste şi pentru asociere cu terorişti.

Comandantul Marinei americane cere consolidarea rapidă a Forţelor navale

Potrivit unei surse apropiate anchetei, "el este bănuit că ar fi jucat un rol de cercetaş" ajutându-l din Turcia pe atacatorul din trenul Thalys, Ayoub El Khazzani, şi pe posibilul organizator al atacului, Abdelhamid Abaaoud, membru al grupării jihadiste Statul Islamic, să se infiltreze în Europa pe ruta Balcanilor.

La ordinul lui Abaaoud, El Khazzani, înarmat cu o puşcă Kalaşnikov, a deschis focul pe 21 aprilie la bordul unui tren Thalys, la scurt timp după intrarea pe teritoriul Franţei, rănind grav un pasager. Intervenţia unor militari americani aflaţi în vacanţă, care l-au imobilizat pe atacator, a evitat un posibil măcel, la şapte luni după atacurile din Franţa împotriva publicaţiei Charlie Hebdo şi într-un supermarket cuşer de la periferia Parisului.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, Abaaoud l-ar fi însărcinat pe Bilal Chatra - plecat din Algeria în Siria la sfârşitul anului 2014 - să "identifice zonele de control (şi de trecere) din diferite ţări pe traseul migranţilor", pornind din zona irakiano-siriană până la Koln, în Germania.

Audiat de un judecător pe 14 decembrie, El Khazzani a recunoscut pentru prima dată implicarea sa în acest atentat jihadist, după 18 luni de tăcere. El a negat însă că ar fi intenţionat să comită un masacru în acea zi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.