Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comunitatea evreiască, în conflict cu Guvernul. Măsură dură pentru supravieţuitorii Holocaustului

aurel vainer

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, prin vocea deputatului Aurel Vainer, îşi exprimă mâhnirea, dezamăgirea şi indignarea cu privire la o măsură luată de Guvernul Ponta, care loveşte direct în supravieţuitorii Holocaustului.

Legea nr. 143/2014 prevede acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice. Supravieţuitorii Holocaustului şi persoanele care au avut de suferit de pe urma pactului Ribbentrop-Molotov, evrei şi nu numai, ar fi trebuit să primească, de la 1 ianuarie 2015, indemnizaţii lunare între 200 şi 250 de lei pentru fiecare an de deportare. Printr-o ordonanţă emisă în decembrie 2014, Guvernul Ponta a amânat intrarea în vigoare a prevederilor legale până la 1 ianuarie 2017.

"În calitatea mea de Deputat în Parlamentul României, aparținând Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, îmi exprim totala insatisfacție, întrucât de mai mulți ani, împreună cu ceilalți inițiatori ai Proiectului Legislativ, am militat pentru o oarecare aducere la zi a drepturilor bănești cuvenite persoanelor 'persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice'.

Colegii parlamentari, din toate partidele aflate în Parlamentul României, au considerat, prin votul lor, total îndreptățită propunerea noastră legislativă, pentru care am acționat cu insistență, fiind adoptată în unanimitate la 30 septembrie 2014.

Considerăm că indemnizațiile prevăzute în noua Lege au un caracter simbolic și moral, devenind un sprijin strict necesar în asigurarea unui trai decent.

De altfel, numărul beneficiarilor acestei Legi, cetățeni români, se micșorează în mod continuu, ca urmare a stării precare de sănătate, a creșterii costurilor de viață și a celor aferente îngrijirilor medicale de bază.

Suntem contactați zilnic de zeci de supraviețuitori ai Holocaustului, de Comunitățile Evreiești din România și organizații care reprezintă cetățenii români refugiați din Ardealul de Nord, Basarabia, Bucovina și ținutul Herța, care nu pot înțelege motivația ce a stat în spatele acestui mod de a proceda al Guvernului României", afirmă deputatul Aurel Vainer.

Federația Comunităților Evreiești din România solicită premierului să renunțe la art. 43 din OUG nr. 83/2014 și Parlamentului României să nu acorde votul solicitat de Guvern pentru aprobarea Ordonanței de Urgență.

"Se va realiza astfel un act de dreptate față de supraviețuitorii Holocaustului și ceilalți beneficiari, datorită suferințelor îndurate prin smulgerea neîntemeiată și dureroasă a unor teritorii din granițele României", mai susţine deputatul reprezentant al minorităţii evreieşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.