Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comunitatea internaţională CONDAMNĂ atacul chimic din Siria. Rusia apără Damascul-VIDEO +18

Bilanţul atacului chimic împotriva oraşului sirian Khan Shaykhun a ajuns la 72 de morţi, dintre care 20 de copii, potrivit unor noi date ale organizaţiei non-guvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează miercuri AFP, conform agerpres.

'Sunt de asemenea 17 femei printre victime, iar bilanţul s-ar putea agrava, pentru că sunt persoane date dispărute', a precizat OSDO care anunţase anterior 58 de morţi în urma acestui atac.

Aceste zeci de persoane, printre care copii, cu trupurile convulsionate şi încercând să respire sub măştile de oxigen, au murit în urma unui raid aerian efectuat marţi asupra localităţii Khan Shaykhun, fief al insurgenţilor şi jihadiştilor din nord-vestul Siriei.

content-image

Surse medicale din Khan Shaykhun au relatat că intoxicarea s-a manifestat la victime prin stări de leşin, de vomă şi spumă la gură. Fotografii ale militanţilor arată membri ai Căştilor Albe, forţele de securitate din zonele insurgenţilor, stropindu-i cu apă pe răniţi.

Unele victime ale atacului chimic comis marţi în nord-vestul Siriei par să manifeste simptome specifice reacţiei la un agent neurotoxic, potrivit unui comunicat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează Reuters. 

'Unele cazuri par să manifeste semne suplimentare de reacţie la expunerea la produse organofosforice, o categorie de produse chimice care conţin substanţe ce afectează sistemul nervos', se arată în comunicat. 

'Probabilitatea de expunere la un atac chimic este crescută ca urmare a lipsei aparente de leziuni externe semnalată în cazuri în care a apărut un debut rapid de simptome, între care insuficienţă respiratorie acută, ca principala cauză a morţii',
menţionează sursa citată.

Opoziţia siriană a acuzat marţi regimul preşedintelui Bashar al-Assad că este responsabil de atacul chimic şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU să 'convoace o reuniune de urgenţă după această crimă şi să declanşeze imediat o anchetă'.

Atacul a provocat un val de indignare internaţională, mai multe ţări occidentale declarând vinovat regimul lui Bashar al-Assad.

SUA, Franţa şi Marea Britanie au prezentat marţi seara un proiect de rezoluţie în care este condamnat atacul chimic din Siria şi se cere de asemenea o anchetă completă şi rapidă, în ajunul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Cele trei state acuză forţele preşedintelui sirian Bashar Al-Assad de comiterea acestui atac. Armata siriană a negat însă responsabilitatea atacului şi a subliniat că nu au folosite niciodată arme chimice.

content-image

Potrivit proiectului de rezoluţie consultat de Reuters, guvernul sirian trebuie să pună la dispoziţia anchetei lansate de ONU planurile şi jurnalele de zbor de marţi şi numele tuturor comandanţilor de regiment de elicoptere, precum şi să asigure accesul anchetatorilor la bazele aeriene de unde se crede că ar fi putut fi lansate atacuri cu substanţe chimice.

Între timp, cinci noi lovituri aeriene au fost lansate miercuri într-o zonă controlată de rebeli din nord-vestul Siriei şi unde zeci de persoane au fost ucise în ajun într-un presupus atac chimic, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează Reuters.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a cerut miercuri un 'puternic efort' în favoarea negocierilor de pace de la Geneva asupra Siriei, informează AFP.

content-image
'Comunitatea internaţională trebuie să se unească pentru aceste negocieri', a pledat Mogherini în deschiderea unei conferinţe internaţionale cu privire la viitorul Siriei, ce se desfăşoară la Bruxelles. 

Mogherini a declarat marţi, la Bruxelles, la scurt timp după ce au fost făcute publice informaţiile privind atacul asupra localităţii siriene Khan Shaykhun că regimul lui Bashar Al-Assad poartă 'principala responsabilitate' pentru atacul chimic 'oribil' asupra acestui fief al insurgenţilor şi jihadiştilor în nord-vestul Siriei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că în Siria continuă să fie comise "crime de război" şi a calificat drept "oribil" atacul chimic produs cu o zi înainte la Khan Shaykhun (nord-vestul Siriei), soldat cu moartea a 72 de persoane, între care 20 de copii, relatează AFP.

content-image

"Aceste evenimente oribile arată, din păcate, că în Siria continuă crimele de război şi că dreptul umanitar internaţional este frecvent încălcat", a declarat Guterres la sosirea la o conferinţă internaţională privind Siria de la Bruxelles.

Toate dovezile arată către regimul preşedintelui Bashar Al-Assad după atacul chimic soldat cu 72 de morţi din nord-vestul Siriei, a afirmat miercuri ministrul de externe britanic, Boris Johnson, transmit AFP şi EFE. 

"Toate dovezile pe care le-am văzut sugerează că a fost regimul lui Al-Assad (...) care a folosit arme ilegale în perfectă cunoştinţă de cauză asupra propriului popor", a declarat şeful diplomaţiei britanice, la sosirea la conferinţa internaţională de la Bruxelles privind viitorul Siriei. 
Potrivit lui Boris Johnson, atacul de marţi "confirmă că este vorba de un regim barbar despre care ne este imposibil să ne închipuim că ar mai putea avea vreo autoritate după încheierea conflictului".

Secretarul general al Ligii Arabe, Aboul Gheit, a calificat miercuri drept 'crimă majoră' atacul chimic din Siria, care s-a soldat cu 72 de morţi, printre care mulţi copii, informează AFP. 

'Să ţinteşti şi să ucizi civili cu aceste metode interzise este considerat o crimă majoră şi un act de barbarism', a afirmat Aboul Gheit într-un comunicat.

content-image
Autorii atacului 'nu vor scăpa de justiţie, ei trebuie să fie pedepsiţi de comunitatea internaţională, conform dreptului internaţional umanitar', a continuat Aboul Gheit, fără a-i desemna pe cei responsabili de atac.

Papa Francisc a denunţat miercuri la Vatican un 'masacru inacceptabil' în Siria ca urmare a atacului chimic comis marţi în nord-vestul acestei ţări şi care s-a soldat cu 72 de morţi şi a provocat indignare în întreaga lume.

Moscova face notă discordantă şi a transmis o declaraţie prin care explică ce s-a întâmplat în Siria.

Aviaţia siriană a lovit 'un depozit al teroriştilor' ce conţinea 'substanţe toxice', a anunţat miercuri Moscova, la o zi după atacul chimic care a avut loc în nord-vestul Siriei şi care a ucis zeci de persoane, inclusiv copii, informează AFP. 

'Potrivit datelor obiective ale Controlului rus al spaţiului aerian, aviaţia siriană a lovit lângă Khan Shaykhun un mare depozit al teroriştilor', a precizat, într-un comunicat, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, subliniind că acest depozit conţinea 'substanţe toxice'. 
Depozitul găzduia 'un atelier pentru fabricarea de bombe, cu substanţe toxice', a subliniat ministerul rus, fără a preciza dacă aviaţia siriană a lovit în mod voit sau accidental acest depozit. 
'Arsenalul de arme chimice a fost livrat de combatanţi veniţi din Irak', a adăugat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, calificând informaţiile sale 'pe deplin fiabile şi obiective'.

content-image

Un comandant al rebelilor sirieni a dezminţit imediat această declaraţie a Rusiei. 

Hasan Haj Ali, comandantul grupului rebel Free Idlib Army, a afirmat că nicio poziţie militară a rebelilor din zona în care a avut loc atacul chimic nu a fost vizată marţi. 
'Toată lumea a văzut avionul în timp ce bombarda cu gaz', a declarat liderul rebel sirian, pentru Reuters, din nord-vestul Siriei. 'De asemenea, toţi civilii din zonă ştiu că nu sunt obiective militare aici sau locuri pentru fabricarea de arme. Facţiunile opoziţiei nu sunt capabile să producă aceste substanţe', a afirmat el, calificând declaraţia Rusiei drept 'o minciună'.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.