Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concluzii la primele lovituri aeriene rusesti în Siria

tinte

Loviturile aeriene de pîna acum ale rusilor s-au limitat la o zona restrînsa la 50-55 km în jurul localitatii Jableh din guvernoratul Latakia, sediul bazei aeriene ruse. Obiectivele vizate din guvernoratele Latakia, Idleb ( la nod de Latakia ), Hama ( la est de Latakia ) si Homs ( la sud-est de Latakia ), au fost coloanele de vehicule, blindate sau neblindate, depozitele de carburanti ( subordonate scopului de a limita manevrele rebelilor islamisti ), depozitele de munitii ( subordonate scopului de a limita puterea de foc a rebelilor islamisti ), centrele de conducere si transmisiuni (subordonate scopului de a limita coordonarea actiunilor rebelilor islamisti ).

Rusia a facut progrese incontestabile în ultimul deceniu, în ceea ce priveste noile tipuri de avioane, precum Su-34 ( prezent în Siria ) si modernizarea avioanelor si elicopterelor deja existente precum Su-24M2, Su-25SM3, Su-27M, Il-20 M1, Mi-24PN, Mi-35M , Mi-8AMTSh, prezente si ele în Siria. Precizia lovirii tintelor terestre de catre aviatia rusa, a ajuns în ultimii ani, apropiata de cea a aviatiei americane, gratie utilizarii pe scara larga a armelor dirijate pe fascicol laser, prin si prin camera Tv.

Ce obiective au vizat primele lovituri aeriene ale rusilor în Siria ?

Teoretic, dupa aceste prime lovituri aeriene ar trebui sa urmeze o ofensiva terestra în forta  a armatei siriene, în provinciile Idleb, Hama si Homs. Pentru a avea succes, ofensiva armatei siriene necesita livrarea unei cantitati suplimentare de munitii din Rusia, cu precadere a munitiilor inteligente. Precum proiectilele  de artilerie cal. 122 mm Kitolov-2M,  cal. 152 mm Krasnopol M, sistemele de rachete anti-tanc Kornet D si Khrizantema, toate dirijate pe fascicol laser.

Numai ca abia acum va începe partea dificila a misiunilor aviatiei ruse în Siria. Pentru a lichida punctele de sprijin ale rebelilor islamisi si a facilita înaintarea trupelor siriene, aeronavele rusesti vor efectua misiuni de sprijin apropiat ( close support ). Într-o zona în care linia de contact se modifica permanent e nevoie de o coordonare perfecta în timp si spatiu si maxima precizie, astfel încît sa nu fie lovite trupele siriene.

http://ichef.bbci.co.uk/

http://ichef.bbci.co.uk/

Aceste misiuni nu se pot executa cu bombe, ci rareori cu rachete anti-tanc dar mai ales cu blocuri de proiectile reactive UB 16/32 cal. 57 mm ( PRND ) si cu tunul de bord. Procedeul consta în lansarea în salva a PRND, din picaj de catre avioane Su-25, de la înaltimi de 1.000-3.000 m. Tot ca sprijin apropiat, elicoptere rusesti Mi-24PN, Mi-35M vor executa vînatoarea de obiective ( blindatele, puncte de sprijin si piesele de artilerie ) pe directiile de ofensiva ale unitatilor siriene.

Numai ca sub înaltimea de 5.000 m, avioanele si elicopterele rusesti sunt vulnerabile la rachetele portabile si sub înaltimea de 3.000 m, ele sunt vulnerabile la tunurile cal. 23 mm si 30 mm, existente în dotarea rebelilor islamisti.

Un dezavantaj este acela ca detasamentul de aviatie dislocat de rusi în Siria este extrem de redus numeric ( 34-40 de avioane si 34 de elicoptere ). El fiind echivalent cu cel al membrilor coalitiei anti-ISIS, altii decît SUA. Ori 75 % din zborurile de bombardament asupra ISIS, au fost executate de aviatia SUA. Oricît de précis este atacul tintelor terestre executat de aviatia rusa, pentru obtinerea unui rezultat decisiv care sa transforme armata siriana în învingator, obiectivele de lovit sunt cu miile pentru aviatia rusa. Si neutralizarea lor necesita timp îndelungat.

Un alt inconvenient de moment pentru rusi este faptul ca opereaza de pe o singura baza aeriana din Siria, respective aeroportul Latakia. Care are putine platforme de stationare si zone de formare a munitiilor. Coalitia anti-ISIS condusa de SUA dispune de cîte o baza aeriana în Turcia, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Qatar, doua în Kuwait si sase în Arabia Saudita. Putînd folosi la nevoie si bazele aeriene ale Iordaniei si ale Israelului.

Un avantaj ar fi ca spre deosebire de SUA, Rusia dispune în Siria de un mecanism de culegere si prelucrare a informatiilor mult mai bun, întrucît coopereaza cu armata siriana, cea care lupta efectiv în teatrul de actiune. Aceasta cooperare face eficiente sistemele de comanda high-tech automatizate rusesti de tip C4I, ele repartizînd automat tintele descoperite de structura de cercetare ( drone tactice si operative, avioane ELINT, elicoptere de cercetare si atac ), aviatiei ruse sau blindatelor si artileriei siriene, în concordanta cu raza lor de actiune.

Preluare Ziarul de Garda, Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.