Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Condamnat la moarte în Irak, închis în România, Mohammad Munaf rupe tăcerea: 'Am fost la DNA'

mohammad munaf

Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel București la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetățeni români, a oferit un interviu pentru Antena 3. El a dezvăluit informații incendiare despre răpirea jurnaliștilor din Irak, dar și despre un denunț pe care Omar Hayssam l-a făcut la DNA împotriva unui politician.

”Răpitorul ne-a luat cu mașina, ne-a lăsat în mijlocul Bagdadului. Am fost luat cu mașina și dus la ambasada. Ne așteptau 3-4 mașini. Ne-am trezit cu oameni care vorbeau în limba română. ”Haideți, în mașină!” și ne-au dus la ambasadă. Eram noi 4 și încă doi, ambasadorul și Florian Coldea.

Citește și: SCANDALOS Ce a făcut Floricica Dansatoarea la Antena 1: Cheloo a plecat din emisiune și a făcut-o praf pe Delia / VIDEO

Americanii i-au zis consulului să rămână ei. Au zis că a doua zi când plecăm spre aeroport să trecem pe la ei să mai discutăm. Atunci m-au arestat.

4 milioane de dolari au ajuns la răpitori, dintre care două milioane au ajuns la intermediari. Intermediarul e un irakian care a stat în România și a fost dat afară în anii 90. Acum și-a luat cetățenia și e un om foarte bogat, nu pot să vă spun numele lui.

Citește și: S-au luat la bătaie în timpul unei emisiuni: Ce au făcut două fete / VIDEO

A venit în Irak în 2014 și mi-a pus niște întrebări ca să mă convingă să vin în România că mai am puțin de executat și că voi fi eliberat. A aflat telefonul meu și m-a sunat, a zis că mă cunoaște din anii 90. Am zis că mă predau.

Procurorul Nastasiu a venit și mi-a zis că are imagini cu mine când ascundeam arme și aur în cimitir, cu soția mea când se droghează. I-am zis că nu are cum, că nu există așa ceva. Apoi a zis că se va duce la irakieni și le va spune că l-am susținut pe Sadam Hussein. I-am zis că mă predau, că spun ce vrea el. Așa au apărut informațiile cu traficul de arme, cu Victor Bout.

Citește și: A intrat în era socializării: Un fost președinte și-a făcut cont

Am fost luat de pe stradă. Pe aeroportul din Bagdad m-au luat și mi-au spus că sunt căutat. Mi-au spus, cei de pe aeroport, că prim-ministrul mă cere. A zis că e o țară care te cere. Am fost eliberat.

După o lună am fost arestat de kurzi că susțin o grupare teroristă. Un șef de acolo m-a întrebat ce am făcut în România. Mi-a zis să mă duc în România, după o lună, ca să scap. După 5 luni am fost achitat de fapta asta, cea pentru care mă arestaseră, august 2015. Atunci mi-au zis că o să mă ducă în România. Mai multe mașini m-au dus la aeroport. Am făcut 6 ani și 8 luni în Irak și mai aveam un pic de făcut în România. Mi s-au pus cătușe în avion.

Citește și: Fostul iubit al lui George Michael face dezvaluiri despre moartea artistului: Nici până acum nu a fost înmormântat

M-am întâlnit cu Omar Hayssam o singură dată, la DNA. Omar a făcut un denunț despre un politician. Am fost și eu cu el și am dat declarații.”, a spus Mohammad Munaf la Antena 3.

În 2008, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Mohammad Munaf la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea celor trei jurnaliști români în Irak.

Citește și: Facebook începe lupta cu sinucigașii: Ce va folosi rețeaua pentru a-i depista

Completul Curții de Apel București a decis, de asemenea, interzicerea, timp de 5 ani după terminarea executării pedepsei, a unor drepturi pentru Mohammad Munaf și plata a câte două milioane de euro ziariștilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale. De asemenea, s-a stabilit la acea dată plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român.

Curtea irakiană de Casație a anulat sentința de condamnare la moarte pronunțată în 2006 de un tribunal irakian împotriva lui Mohammad Munaf. Instanța irakiană a luat această decizie motivând că din documentele Curții de primă instanță nu se poate determina rolul pe care Munaf și ceilalți acuzați l-au avut în răpirea celor trei jurnaliști români, la Bagdad, în 2005.

Citește și: Bomba cu ceas de la Palatul Victoria: Deși o treime din pensii sunt plătite din bani împrumutați, Guvernul Grindeanu vrea să le majoreze cu 30 la sută

Mohammad Munaf, irakian stabilit în România și având dublă cetățenie — irakiană și americană — a servit drept ghid celor trei jurnaliști români răpiți în Irak la sfârșitul lunii martie 2005, fiind ținut ostatic, la fel ca și aceștia, timp de 55 de zile.

La eliberarea jurnaliștilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenție de forțele americane în Irak.

La 12 octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad.

Citește și: EXPERIMENT A mers pe stradă goală, doar vopsită: Reacțiile oamenilor – VIDEO HOT

Hotărârea tribunalului irakian prin care Munaf a fost condamnat la moarte a ajuns și la Curtea de Apel București, instanță care a încercat, în noiembrie și decembrie 2006, să-l audieze pe Munaf printr-un sistem video, însă procedura nu a reușit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.