Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conducerea ANP a luat act de revendicările angajaților din penitenciare

pixabay.com
diverse, gratii, inchisoare

Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor spune că a luat act de revendicările organizaţiilor sindicale din sistemul penitenciar, însă atrage atenţia că angajaţii nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii, dar pot organiza forme de protest în condiţiile legii. 

"Conform statutului funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, lucrătorii din sistem au dreptul să se asocieze în organizaţii sindicale şi asociaţii profesionale. În exercitarea drepturilor sindicale, aceştia nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii. Formele de protest exprimate în context legal, fără afectarea siguranţei penitenciarelor şi cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate, reprezintă drepturi legale ale funcţionarilor publici cu statut special", precizează ANP, într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Audiere de ULTIMĂ ORĂ la DNA


Comunicatul ANP vine după ce sindicaliştii din sistem au anunţat că vor declanşa, luni, acţiuni de protest în cinci penitenciare din ţară, respectiv la Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu şi Codlea, fiind nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi nivelul de salarizare. 

ANP susţine că, în principal, revendicările organizaţiilor sindicale ale personalului din penitenciare vizează drepturi de natură salarială. Concret, este vorba despre modul de aplicare a OUG 20/2016 referitoare la corectarea unor inechităţi salariale în sistemul de apărare şi ordine publică, în urma căreia lucrătorilor din sistemul penitenciar nu li se acordă sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009. 

"Facem precizarea că, în prezent, lucrătorilor din sistemul penitenciar li se acordă salarizarea stabilită prin acte normative aprobate, în concordanţă cu grilele de salarizare specifice acestei familii ocupaţionale. Cu privire la hotărârea membrilor de sindicat de a nu mai lucra ore suplimentare peste nivelul stabilit prin acorduri la care Administraţia Naţională a Penitenciarelor este parte, conducerea ANP precizează că, în decursul anului 2016, a întreprins demersuri constante pentru a asigura un număr corespunzător de lucrători în sistem, prin organizarea succesivă de concursuri de încadrare a personalului din sursă externă, repartiţia absolvenţilor instituţiilor de învăţământ postliceal şi universitar şi organizarea unor noi sesiuni de admitere în aceste instituţii", arată ANP.

ULTIMA ORĂ: Șeful Corpului de Control al premierului demisionează/ UPDATE


Conform sursei citate, numărul mare de ieşiri din sistem într-o perioadă relativ scurtă (1.000 de lucrători în primele opt luni ale anului în curs) îngreunează planificarea şi asigurarea numărului suficient de lucrători pe misiuni şi activităţi. 

În acest sens, conducerea ANP a solicitat conducerilor unităţilor penitenciare folosirea judicioasă a resurselor umane avute la dispoziţie astfel încât să se respecte prevederile Acordului colectiv privind raporturile de serviciu prin dispunerea unor măsuri administrative şi organizatorice legale care evite depăşirea plafonului de 180 de ore suplimentare. 

De asemenea, reprezentanţi ai ANP au participat în mod constant la dezbaterile privind modul de aplicare a OUG 20/2016, oferind suport pentru analiza prevederilor actului normativ şi sprijinind acordarea drepturilor pentru personalul din penitenciare, în condiţiile legii, menţionează sursa citată. 

ANP subliniază că lasă deschisă calea dialogului în vederea găsirii celor mai bune soluţii pentru a asigura personalului drepturile conform volumului şi complexităţii muncii depuse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.