Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflict de competenţă la Judecătoria Vaslui, în cazul Referendumului de la Pungeşti

Pungesti

Un conflict de competenţă a intervenit, miercuri, la Judecătoria Vaslui, care ar fi trebuit să se pronunţe cu privire la validarea Referendumului de demitere a primarului din comuna vasluiană Pungeşti. După ce Judecătoria Vaslui, solicitată de Instituţia Prefectului Vaslui să se pronunţe cu privire la referendum, a declinat competenţa către Tribunalul Vaslui, iar acesta către Curtea de Apel Iaşi, instanţa ieşeană a retrimis dosarul la Judecătoria Vaslui.

În cursul zilei de miercuri, primul judecător la care a fost repartizat dosarul a refuzat să se pronunţe, invocând că această cauză nu este de competenţa sa. Odată intervenit conflicul de competenţă, instanţa superioară, adică Tribunalul Vaslui, va trebui să decidă care dintre magistraţii de la Judecătoria Vaslui va trebui să se pronunţe în acest caz. 'Conflictul de competenţă va fi soluţionat de Tribunalul Vaslui. Este o situaţie deosebită şi sper să se ia cât mai repede o decizie, pentru a nu se menţine o tensiune inutilă', a declarat, pentru Agerpres, prefectul de Vaslui, Daniel Olteanu.

Potrivit acestuia, întârzierea validării referendumului a fost cauzată de faptul că la această dată există două legi în vigoare care reglementează prezenţa necesară la urne pentru ca votul să fie validat. Legea 215/2001 prevede că pentru validare la referendum trebuie să se prezinte la urne 50 la sută plus unu din cetăţenii înscrişi pe listele electorale, în timp ce Legea 3/2000, actualizată, stipulează că, pentru a fi valid, la referendum trebuie să se pronunţe 30% plus unu dintre alegători.

Săptămâna trecută, mai mulţi reprezentanţi ai Mişcării de rezistenţă de la Pungeşti, care au militat pentru oprirea explorării gazelor de şist, au protestat în faţa Instituţiei Prefectului şi i-au cerut prefectului Daniel Olteanu să valideze referendumul, potrivit legii care prevede o prezenţă la urne de 30% plus unu dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente. Instituţia Prefectului a cerut printr-o adresă Judecătoriei Vaslui să se pronunţe cu privire la validarea referendumului. Instituţia Prefectului Vaslui a fost obligată, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Braşov, să organizeze referendum pentru demiterea primarului din Pungeşti, după ce, în 2013, mai mulţi localnici au solicitat acest lucru, nemulţumiţi că edilul a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat să înceapă explorarea gazelor de şist, iar cererea lor a fost respinsă de prefectură.

La referendumul pentru demiterea primarului din Pungeşti, Mircia Vlasă, organizat pe data de 20 martie, s-a înregistrat o prezenţă de 34,3%, iar 30,4% dintre alegători au votat pentru demiterea edilului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.