Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CONFLICT între Cehia și Marea Britanie: Praga cere măsuri imediate din partea Londrei

Premierul ceh Bohuslav Sobotka i-a cerut omologului britanic Theresa May să ia măsuri menite să stopeze actele de violenţă 'motivate de ură' la adresa cetăţenilor din ţara sa, după ce un tânăr ceh a fost ucis la Londra, a anunţat vineri biroul de presă al lui Sobotka, informează AFP.

Bohuslav Sobotka s-a declarat 'tulburat de numărul tot mai mare de atacuri motivate de ură din Marea Britanie la adresa cetăţenilor din state membre ale UE', după referendumul cu privire la Brexit.

Citește și: DEMISIE la Antena 1: BOMBA lui Dan Capatos a plecat

Şeful guvernului ceh a discutat joi la telefon cu Theresa May, după decesul, săptămâna trecută, a tânărului ceh Zdenek Makar, de 31 de ani.

Potrivit autorităţilor cehe, Zdenek Makar a fost ucis în timpul unei altercaţii într-un pub londonez. Un britanic de 29 de ani a fost acuzat de această crimă.

Citește și: SCANDAL într-un liceu din București: Ce poze a putut să posteze o profesoară / FOTO

'Guvernul ceh consideră inacceptabil ca cetăţeni cehi să fie atacaţi din cauza originii lor şi trataţi ca cetăţeni de mâna a doua', a insistat Bohuslav Sobotka. 'În consecinţă, i-am cerut premierului britanic să-mi spună ce măsuri va adopta guvernul său pentru a face să înceteze aceste atacuri motivate de ură', a adăugat el.

Într-un comunicat, un purtător de cuvânt al executivului britanic a declarat că May i-a prezentat premierului ceh condoleanţele sale pentru moartea tânărului ceh la Londra.

Citește și: VIDEO ȘOCANT S-a filmat în timp ce-i mânca placenta soției

Cu toate acestea, premierul britanic a adăugat că acest caz 'nu este considerat o crimă motivată de ură', fenomen pe care 'guvernul britanic îl condamnă cu cea mai mare fermitate şi care nu-şi are locul în societatea britanică', se mai spune în comunicatul emis de Downing Street.

Uciderea cetăţeanului ceh intervine după ce un polonez a fost asasinat în august în Harlow, oraş muncitoresc situat în sud-vestul Marii Britanii. Poliţia examinează acest asasinat ca pe o posibilă crimă rasistă. Alţi doi polonezi au fost atacaţi la Harlow în septembrie.

Citește și: Brad Pitt a dat de BELEA: RENUNȚĂ la tot

Poliţia britanică a anunţat în iulie că numărul de crime motivate de ură a crescut după campania pentru referendumul din 23 iunie, în timpul căruia alegătorii britanici au decis ca ţara lor să părăsească UE. Această campanie a fost marcată de o amplă dezbatere asupra imigraţiei.

Recent, Polonia i-a cerut Londrei să-i protejeze pe cetăţenii săi care locuiesc în Marea Britanie. În jur de 831.000 de polonezi locuiau pe teritoriul britanic în 2015, în timp ce Praga estimează că numărul de cetăţeni cehi care muncesc în Marea Britanie este de circa 37.000, scrie agerpres.ro.

Citește și: S-au născut tripleții pe care nimeni nu-i poate deosebi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.