Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflict major intre liderii PSD Dragnea si Zgonea? Atac lansat in plenul Camerei Deputatilor

romaniatv.net
dragnea zgonea

Votul la proiectul legii privind promovarea demnităţii umane, a lui Liviu Dragnea, a stârnit, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, o lungă dispută între deputaţi, unii dintre ei afirmând că noul sistem electronic de vot creează incertitudini.

Chiar modul in care conducerea Camerei Deputatilor a achizitionat sistemul a fost pus sub semnul intrebarii. Acuzatia a venit de la presedintele PSD Liviu Dragnea, iar in fruntea conducerii Camerei Deputatilor se afla nimeni altul decat presedintele executiv al PSD Valeriu Zgonea. Astfel de dispute incep sa confirme zvonurile legate de o disputa intre cei doi lideri PSD.

După ce preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a anunţat iniţial că proiectul de lege a fost adoptat de plen, iar ulterior că proiectul a fost respins, liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, a cerut reluarea votului prin apel nominal pentru a fi eliminate suspiciunile cu privire la felul în care a funcţionat sistemul electronic de vot.

Deputatul UDMR Marton Arpad a atras atenţia că "este o problemă cu sistemul de vot nou introdus", explicând că vechiul sistem avea mai multe butoane şi permitea deputaţilor să apese un buton pentru prezenţă şi un alt buton pentru a vota.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a arătat că "în sală sunt prezente un număr de cartele, nu un număr de parlamentari".

"Singura motivaţie care ne-a îndemnat să vă propunem ca votul să se facă prin apel nominal este de a demonstra câţi parlamentari sunt în sală, pentru că există această modalitate pe care acest sistem nefericit, aş spune, cel de dinainte era mai corect, o dă ca unii colegi să fie prezenţi la lucrările Parlamentului numai prin intermediul cartelei lor. Rog aparatul tehnic să gândească soluţii pentru că ne-am confruntat cu această problemă de când am introdus acest sistem de vot", a spus Neacşu.

La rândul său, Liviu Dragnea i-a cerut preşedintelui de şedinţă că constate că proiectul a fost respins.

"Am constatat astăzi, cu mare regret, că, din păcate, conducerea Camerei Deputaţilor a achiziţionat un sistem electronic care pune sub semnul întrebării, în mod real, votul la toate legile care au fost votate până acum. Cred că totuşi cineva ar trebui să verifice cu mare atenţie cum s-a achiziţionat acest sistem, cineva care se pricepe, nu ştiu cine şi nici măcar nu are importanţă. Am mai constatat că din cauza acestui sistem electronic nu mai contează ce votează aleşii poporului şi o lege trece sau pică datorită sau din cauza unor cartele, adică nu din cauza sau datorită deputaţilor. Am mai constatat că preşedintele de şedinţă, la diferenţă de cinci sau şapte minute, a spus ba că a trecut legea, ba că nu a trecut legea. Eu nu vreau ca această lege fundamentală pentru societatea românească să fie votată prin aşa-zise încălcări ale Regulamentului sau cu mare semn de întrebare. În aceste condiţii, vă rog să constataţi că legea a picat măcar şi pot să reiau procedura, să vin cu ea în Parlament din nou", a afirmat Dragnea.

Secretariatul Camerei Deputatilor a reactionat la aceste acuzatii, secretariatul fiind cel care s-a ocupat de schimbarea sistmeului electronic de vot, aratand atat ca sistemul de vot electronic functioneaza, cat si faptul ca acesta a fost achizitonat prin licitatie publica, respectand prevederile legale:

În legătură cu opiniile exprimate miercuri, 17 februarie, în ședința de plen a Camerei Deputaților, referitoare la funcționarea improprie a sistemului de vot, Secretariatul General al instituției face următoarele precizări:

1. Sistemul electronic de vot a funcționat toată ziua, în parametri normali. De asemenea, nici în zilele trecute nu au fost semnalate erori în funcționarea acestuia.

2. Sistemul electronic de vot folosit de Camera Deputaților reprezintă, ca și în celelalte parlamente naționale, suportul tehnic pentru exprimarea votului, având la bază înregistrarea prezenței electronice a deputaților la lucrările din zilele în care au loc ședințele de plen.

3. Achiziționarea sistemului de vot actual s-a făcut prin licitație publică internațională, în baza unui caiet de sarcini, documentația fiind avizată de ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, reprezentanți ai Cancelariei primului-ministru, ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ministerului Finanţelor Publice, un reprezentant desemnat de ministrul Finanţelor Publice şi un reprezentant desemnat de ministrul delegat pentru Buget, ministerului Educaţiei Naţionale, ministerului Fondurilor Europene, Serviciului Român de Informaţii, Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Sistemul îndeplinește condițiile tehnice impuse, precum și criteriile de calificare în ceea ce privește capacitatea financiară și cea profesională.

4. Licitația a fost derulată de structurile administrative ale Camerei Deputaților din subordinea Secretariatului General care au atribuții specifice în domeniu, conducerea politică a Camerei Deputaților nefiind implicată în aceste proceduri.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.