Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflictul din Sudanul de Sud este întreţinut cu arme din Europa de Est şi Israel

Un raport al unui grup de experţi ai ONU confirmă că arme provenite din Europa de Est şi din Israel ajung la beligeranţi din Sudanul de Sud, trecând în special prin Uganda.

Citeşte şi: România, ACORD cu Canada: Românii pot intra fără VIZE

Potrivit acestui raport confidenţial obţinut de AFP, experţii au primit "noi informaţii despre transferuri de arme", dintre care cele mai recente datează din 2014, în acelaşi timp spre armata guvernamentală şi spre susţinătorii ex-vicepreşedintelui Riek Machar, confirmând astfel existenţa unor "filiere bine stabilite".

Experţii se bazează în special pe examinarea armelor recuperate de MONUSCO (Misiunea ONU în R.D. Congo) de la adepţii lui Machar. Aceştia au trecut în august 2016 în RDC după ce fuseseră alungaţi din Juba după confruntări violente cu forţele guvernamentale.

Citeşte şi: Jumătate din ruşi cred că înăbuşirea revoltei din Ungaria a fost justificată

Experţii se interesează în special de un lot de arme uşoare de fabricaţie israeliană, care fuseseră vândute Ugandei în 2007, fiind transferate ulterior armatei sud-sudaneze, iar apoi confiscate de susţinătorii lui Machar.

"Faptul că experţii au identificat acum trei dintre aceste arme având numere de serie consecutive conduce la concluzia că acestea fac parte dintr-un lot mai mare de arme transferate din Uganda în Sudanul de Sud", indică raportul.

Citeşte şi: Amendă RECORD pentru un fost premier. Toată averea i-a fost CONFISCATĂ

Experţii amintesc în acest context arestarea în Spania în luna iulie a unui milionar polonez cu reşedinţa în insula spaniolă Ibiza (est), suspectat că ar fi furnizat arme grele Sudanului de Sud.

Potrivit poliţiei spaniole, el conducea un grup de societăţi cu legături în Germania, Belgia, Franţa şi Regatul Unit, prin intermediul cărora şi-ar fi procurat arme de pe piaţa neagră, în special în Europa de Est.

Potrivit informaţiilor furnizate experţilor de Spania luna trecută, aceste arme au fost comandate de susţinătorii lui Machar printr-un agent intermediar din Senegal, iar comanda ar fi fost cel puţin parţial onorată".

Citeşte şi: Amendă RECORD pentru un fost premier. Toată averea i-a fost CONFISCATĂ

ONU colaborează cu autorităţile spaniole pentru a confirma originea acestor arme şi utilizarea lor în Sudanul de Sud.

În fine, raportul informează despre o încărcătură de 4.000 de puşti de asalt bulgăreşti, livrată în iulie 2014 Ministerului Apărării din Uganda. În această tranzacţie, o întreprindere înregistrată la Kampala, Bosasy Logistics, condusă de un cetăţean moldovean, Valeri Copeichin, a servit drept intermediar.

"Aceste arme şi muniţiile lor au fost apoi transferate în Sudanul de Sud", iar alte transporturi de armament au urmat aceeaşi cale în continuare, indică raportul.

Citeşte şi: Militanţii Stat Islamic au preluat controlul asupra unor puncte cheie din Kirkuk LIVE

Consiliul de securitate a ameninţat că va impune un embargo asupra armelor destinate Sudanului de Sud, dar unii membri ai Consiliului, în special Rusia, şi-au exprimat reticenţa şi chiar ostilitatea faţă de o astfel de măsură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.