Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CONFLICTUL româno-maghiar atinge cote noi: Statusul Romano-Catolic critică reacția MAE

Conducerea Fundației Statusul Romano-Catolic din Transilvania a reacționat, joi seara, la comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe din urmă cu o zi, în care se arată că toate condițiile înființării și funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș reprezintă o chestiune ce ține de resortul instanțelor române, scrie agerpres.ro.

Citește și: Facebook aruncă bomba! Ce amestec a avut Rusia în campania prezintențială din Statele Unite

'Dorim să precizăm că la nivelul acestor instanțe s-a pronunțat în prima instanță anularea a două decizii ale Inspectoratului Școlar Județean Mureș, respectiv decizia nr. 1385/2015 și nr. 70/2017. Decizia ISJ Mureș cu nr. 1385/2015, care dispunea transferarea unor clase, nu este actul de înființare a liceului, astfel, în ciuda unor opinii formulate în comunicatul de presă, nu poate să afecteze existența și funcționarea liceului. Decizia ISJ Mureș cu nr. 70/2017, care interzicea înscrierea elevilor în clasele de început de ciclu, ulterior a fost anulată de instanță, recunoscându-se ilegalitatea interzicerii înscrierilor. Din cele două hotărâri judecătorești nu reiese nicidecum ilegalitatea funcționării liceului', se arată într-un comunicat de presă semnat de președintele Fundației Statusul Romano-Catolic din Transilvania, arhiepiscopul Jakubinyi György, și președintele Consiliului Director al fundației, Holló László.

Citește și: Tudose cere ajutorul Băncii Mondiale! Ce autostradă de mare anvergură vrea să proiecteze

Potrivit comunicatului fundației, în momentul actual, 'contrar conținutului comunicatului de presă MAE, nu este asigurat deloc dreptul la educație al elevilor, care sunt deja înscriși la Liceul Teologic Romano-Catolic sau dreptul la alegerea liberă a școlii de către elevii care doresc să se înscrie la acest liceu'.

Semnatarii susțin că la momentul actual sunt 114 solicitări pentru clasele de început de ciclu la LTRC Târgu Mureș și că aceste solicitări 'nu pot fi onorate din cauza interdicției abuzive a ISJ Mureș cu nr. 70/2017'.

Citește și: Veste proastă pentru șoferi! Cu cât se vor scumpi carburanții chiar înainte de a introduce faimoasa acciză și din ce cauză

'Totodată, ISJ Mureș a scos arbitrar din SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România) pentru anul școlar 2017-2018 Liceul Teologic Romano-Catolic, astfel, cei peste 360 de elevi actuali a liceului nu sunt incluși în rețeaua de învățământ. Nimeni nu poate să spună unde aparțin acești elevi la momentul actual? Din baza de date SIIIR efectiv au dispărut. Acest aspect este dublat și de faptul că ISJ Mureș nu a operat la mobilitatea cadrelor didactice numirile necesare. Astfel, acele cadre didactice titulare, cărora din cauza interdicției de înscriere li s-a diminuat catedra, nu au primit completare la alte unități. Clasa I-a a rămas fără dascăl, fiindcă cel titular se află în concediul de îngrijire a copilului iar suplinitorul nu a primit detașare prin continuitate. La fel orele/catedrele care erau ocupate pe perioadă determinată au rămas neocupate', se mai arată în comunicat.

Citește și: Reacția inedită a Olguței Vasilescu! Ce a postat ministrul pe Facebook în urma mesajului dur al Gabrielei Cristea

Potrivit conducerii Fundației Statusul Romano-Catolic, în baza motivelor de mai sus, 'foarte grave și întemeiate', s-a cerut autorităților locale și centrale, în urmă cu o zi, prin protestul de la Târgu Mureș, să fie "parteneri în găsirea soluției celei mai potrivite, conform legilor în vigoare, care să asigure acestor copii exercitarea dreptului la educație și la alegerea liberă a școlii", precum și solicitările exprimate cu privire la învățământul confesional.

'Cu două zile înaintea începerii anului școlar 2017-2018, încă tot nu se conturează soluții', mai susțin reprezentanții Fundației Statusul Romano-Catolic din Transilvania.

Citește și: Scandal de proporții în Spania! Un restaurant McDonald’s nu mai vrea să servească români

Ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, a anunțat joi că în urma primirii motivării instanței de judecată referitoare la suspendarea executării deciziei nr. 1385/31.08.2017 emisă de Inspectoratul Școlar Județean Mureș, prin care s-a înființat Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, s-a decis arondarea elevilor și profesorilor de aici la altă unitate școlară.

Problemele privind funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș au apărut în noiembrie 2016, după ce Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ.

Citește și: Marian Godină a fost amendat! Ce sumă a trebuit să plătească polițistul și pentru ce

În luna iunie, Secția de contencios administrativ a Tribunalului Mureș a anulat, în primă instanță, decizia emisă de Inspectoratul Școlar Județean prin care s-a înființat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș și prin care s-au transferat clase la această unitate școlară de la alte două instituții de învățământ.

Tribunalul Mureș a admis acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul municipiul Târgu Mureș în contradictoriu cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și cu Liceul Teologic Romano-Catolic și a anulat Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureș.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu face un anunț bombă! Ce majorări salariale vor primi cei din sistemul de Educație

Hotărârea nr. 479/2017 a Tribunalului Mureș a fost atacată cu recurs, însă până la soluționarea cauzei, Decizia nr. 1385/31.08.2015 este suspendată, în urma unei decizii definitive a instanței, din data de 2 august 2017.

Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureș prevede la articolul 1 că, începând cu anul școlar 2015-2016, se înființează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș prin divizarea parțială a Liceului Teoretic Bolyai Farkas și a Colegiului Național Unirea. La art. 2, se prevedea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocațională romano-catolică de la Liceul Bolyai Farkas se transferă la acest liceu nou înființat, precum și clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Național Unirea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.