Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Confruntarea FINALĂ în PSD! Această zi a început rău pentru Liviu Dragnea / ANALIZĂ

Inquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea maini

Această zi a început rău pentru Liviu Dragnea. Participarea premierului Star Trek, alături de președintele galactic, la un eveniment nu foarte important, nu este un semnal prea bun pentru modul în care va decurge această zi crucială. Firește, toată lumea se întreabă cum va fi soluționată, dacă va fi, această nouă criză politică generată de premierul Mihai Tudose. Înainte de a face previziuni, îmi exprim opinia că Liviu Dragnea pornește în această bătălie cu un mare handicap. care nu se reduce doar la faptul că a pierdut startul. Ziua de azi și zilele următoare îi pot rezerva și câteva capcane. Care sunt acestea?

Președintele PSD, un om caracterizat printre altele și printr-o abilitate ieșită din comun, a crezut pentru a doua oară că, încheind o înțelegere nepublică cu președintele Klaus Iohannis în ceea ce privește desemnarea unui premier, va putea finalmente controla situația. Transformând un om al sistemului în omul său. Nu s-a întâmplat așa. Nici în cazul lui Sorin Grindeanu și, cu atât mai puțin, în cazul lui Mihai Tudose, care este o piesă mult mai grea. De luni de zile, oamenii informați ai acestei țări știau un fapt care ulterior a devenit public. Și anume că, spre sfârșitul acestui an, va fi montată o criză politică, care ar putea avea drept finalitate o schimbare majoră a polilor de putere. Dar și în aceste condiții, Dragnea și-a imaginat că poate controla situația. Și, iată, am asistat la un fenomen rar întâlnit în politică. La o schimbare bruscă cu 180 de grade a orientării unui premier. Practic, Mihai Tudose a trecut, cu o viteză înspăimântătoare, cu arme și bagaje în tabăra adversarilor PSD. Firește, la comanda și cu susținerea sistemului. Ce poate aștepta Dragnea de la această zi, în care Mihai Tudose lasă impresia că joacă cu demisia pe masă? Și care nu acceptă nici în ruptul capului să renunțe la condiția eliminării din Executiv a așa-zișilor miniștri penali?

Lovitură pentru românii cu credite! ROBOR, la cel mai MARE nivel din ultimii trei ani

Deși diverși porumbei ai păcii plimbă ramura de măslin dintr-o tabără în alta, informându-ne că se poate ajunge la o situație de compromis, un compromis real și solid pe acestă temă este cvasi-imposibil. PSD a câștigat alegerile și a guvernat susținând cu tărie nu numai teza reformării Justiției ci și a unei prezumții de nevinovăție, care se aplică tuturor cetățenilor României, indiferent de rangul lor social. În timp ce adversarii politici, cei grupați în jurul sistemului, au susinut  și susțin o teză contrară. Și anume că prezumția de nevinovăție nu li se aplică demnitarilor. Această temă a devenit în mod inevitabil nu numai un model de retorică ci și vârful de lance al ambelor tabere politice. Prin urmare, a face o remaniere în temeiul tezei penalilor înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, decât  o capitulare a PSD plus ALDE în fața sistemului.

Tocmai de aceea, reacția firească a PSD în general și a lui Dragnea în special este să respingă din principiu și pe criterii morale și ideologice solicitarea ultimativă a lui Mihai Tudose. Cu atât mai mult, cu cât ALDE, partid condus de Călin Popescu Tăriceanu, nu concepe să renunțe la unul dintre oamenii săi din Guvern din ”motive penale”. Și amenință, la rândul său, cu ruperea alianței. Într-o asemenea eventualitate, mă aștept ca Mihai Tudose să-și ducă până la capăt amenințarea și să-și anunțe demisia la capătul acestei zile. Vom vedea mai departe ce se poate întâmpla în această situație.

Teoretic, dar chiar și practic, nu trebuie exclusă nici eventualitatea în care, vânat din toate direcțiile și derutat de o realitate pe care nu o mai poate controla, Liviu Dragnea cedează în numele partidului pe care îl conduce. Și îi determină pe miniștrii puși pe lista neagră de Mihai Tudose să demisioneze. Vezi Doamne, pentru a asana criza. Finalul acestui scenariu este ușor de intuit pentru oricine. Autoritatea lui Dragnea se prăbușește, autoritatea lui Tudose crește exponențial, iar acest fenomen va fi atât de rapid, încât primul nici măcar nu va știi când și în ce condiții va fi măturat de la conducerea PSD și a Camerei Deputaților. Dar ceea ce este mai interesant e că marele regizor a acestei operațiuni politice de anvergură, președintele galactic Klaus Iohannis, va avea practic ”Guvernul lui”. Un Guvern PSD. Păstrându-și în același timp și ”Opoziția lui”. Prin PNL. Și alergând vesel și senin, de unul singur, în cursa prezidențialelor din 2019.

Un fost lider PSD dezvăluie motivele rupturii din PSD: 'Tudose își va impune un punct de vedere care nu va fi foarte tranșant'

Ce se poate întâmpla însă în celălalt scenariu? În scenariul demisiei lui Mihai Tudose? Demisia sa antrenează automat căderea Guvernului. Ceea ce înseamnă că PSD trebuie să desemneze un alt candidat de premier, cu care să se prezinte la Klaus Iohannis pentru a fi investit. Acesta poate însă refuza. Și poate propune, la rândul său, o ală persoană însărcinată cu formarea Guvernului. Iar această altă persoană poate fi exact Mihai Tudose. Adică tot un membru marcant PSD. Începând din acel moment, raporturile de forțe din PSD se dezechilibrează. Mihai Tudose va dobândi o forță extraordinară de a influența oameni din partid de la nivel central și local, iar noua sa poziție ar putea și cu sprijinul Opoziției să-i asigure majoritatea necesară în Parlament pentru instalarea viitorului Guvern. În acest scenariu, ALDE ar trece în Opoziție iar PSD fie ar merge în continuare pe mâna lui Tudose, abandonându-l pe Dragnea, fie se va rupe.

În ambele scenarii, Klaus Iohannis nu are decât de câștigat. Dacă există o caracteristică indiscutabilă a acestei crize, atunci aceasta este faptul că președintele Klaus Iohannis câștigă din orice poziție. Iar Liviu Dragnea poate să piardă în runda a doua, chiar dacă va câștiga prima rundă.

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.