Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Confruntat cu reticenţele germane, Macron îi cere lui Merkel să se angajeze în reforma UE şi a zonei euro

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam  Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a susţinut marţi din nou propunerile de reformă a Uniunii Europene şi mai ales ideea sa de a fi creat un buget al zonei euro, el cerându-i cancelarului german Angela Merkel să se angajeze în această dezbatere, propuneri primite însă până în prezent cu rezerve la Berlin. 'Dacă suntem pregătiţi să ne punem în comun securitatea, sectorul digital, energia, politica privind migraţia, lupta împotriva terorismului, atunci ar trebui să mi se explice dacă cineva este gata să facă toate acestea, dar în acelaşi timp să spună: 'Eu nu vreau un buget al zonei euro' ', a afirmat Macron, potrivit AFP, în timpul unei dezbateri despre viitorul Europei desfăşurate la Frankfurt înainte de a se întâlni cu cancelarul Angela Merkel la inaugurarea Târgului de Carte.

De asemenea, în opinia şefului statului francez, europenii au un an la dispoziţie pentru a-şi 'clarifica' viziunea privind viitorul Uniunii Europene. 'Cred că trebuie să începem dezbaterea, avem un an pentru a o clarifica şi pentru a elabora o foaie de parcurs comună, este ceea ce eu vreau să vin să fac în Germania de mai multe ori, ceea ce vreau să invit cancelarul (Merkel n.r) să facă în Franţa, la fel şi pe toţi liderii care ar dori acest lucru', a insistat Emmanuel Macron.

Angela Merkel a menţionat într-un interviu ce va fi publicat de grupul de presă RND că propunerile lui Macron sunt interesante, cum ar fi cea de creare a unui post de ministru european de finanţe, dar ea a atenţionat că este nevoie de mai multe răspunsuri concrete înainte de a se pronunţa în detaliu asupra propunerilor avansate de preşedintele francez. Şefa guvernului de la Berlin a ţinut de asemenea să amintească temerile Germaniei: 'Vreau pentru viitor ca şi utilizarea mijloacelor europene să fie examinată (conform principiilor) controlului şi responsabilităţii. Cu mine, nu va exista mutualizare a datoriilor naţionale'.

Potrivit cotidianului El Pais, care face referire într-un articol publicat marţi la un document la care a avut acces, Germania nu doreşte un buget al zonei euro, nici un sistem comun de asigurări sociale pentru şomaj, nici mutualizarea datoriei europene, fiind de acord doar cu un fond monetar european şi cu salvarea ţărilor care acceptă să implementeze condiţii stricte în materie de reforme structurale.

Wolfgang Schaueble, influentul ministru german de finanţe, care este pe punctul de a părăsi acest post pentru a-l prelua pe cel de preşedinte al parlamentului, lasă cu acest document de numai trei pagini un testament european pur şi simplu brutal, comentează cotidianul spaniol. De asemenea, pe lângă rezervele sale faţă de respectivele măsuri de reformă a zonei euro ce se regăsesc în propunerile preşedintelui francez Emmanuel Macron sau în cele ale preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Germania pledează pentru austeritatea care a caracterizat răspunsul zonei euro în timpul ultimei crize financiare, conform Agerpres.

Astfel, conform aceluiaşi document menţionat de El Pais, Berlinul ar dori o consolidare a regulilor fiscale ce au impus o austeritate excesivă în plină criză şi de asemenea ca atribuţiile de supraveghere financiară exercitate în prezent de Comisia Europeană să fie transferate unui nou fond monetar interguvernamental. În plus, Germania ar dori să aducă regulile de control a datoriei publice la nivelul de importanţă al regulilor privind deficitul, o veste proastă pentru ţările foarte îndatorate, precum Italia, a cărei datorie publică echivalează cu 130% din PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.