Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consecințele scandalului 'Panama Papers' asupra relației lui Putin cu Vestul

obama putin

Hotnews:

Putin si putinismul reprezinta acum cel mai mare pericol pentru Europa. Nu e un pericol militar, ci unul moral: in fata unei garnituri de lideri slabi, fermitatea cu care Putin isi apara ideile seduce un public european tot mai dezamagit. Pericolul e ca acelasi public tinde sa uite ca fermitatea lui Putin se manifesta plenar in asasinate politice, razboaie barbare si comportament antidemocratic. Marele cistig al documentelor Panama Leaks e acela de reminder: reaminteste dimensiunea apocaliptica a coruptiei putiniene si inhiba hazardul moral manifestat tot mai des in societatile occidentale ce par sa-si fi pierdut busola. Aviz si romanilor care suspina dupa imaginea unui tatuc puternic (...)

Dar informatiile publicate pe baza informatiilor scurse din off-shore-ul panamez Mossack Fonseca sint peste imaginatie. Putin foloseste un violoncelist, Serghei Roldugin, pe post de paravan pentru afaceri necurate de miliarde de dolari. Roldughin nu e singur: alaturi de el apar numele a zeci de apropiati ai lui Putin: bancheri, oameni politici, sefi de companii de stat, rude. O adevarata bolgie in care se pierd banii unei tari bogate in resurse, dar atit de sarace in reflexe democratice (...)

Acest Putin care seduce si finanteaza lideri extremisti in toata Europa, acest Putin care a pus pe jar toata Europa cu propaganda lui desantata, nu vrea decit esecul UE. El aplica acum tehnica dezbina si cucereste si tehnica piromanului care pune foc si pozeaza in pompierul salvator. Cel mai bine se vede in criza ucraineana si criza migratiei, ambele intretinute si gestionate potrivit unui plan pe care vrea sa-l impuna intregului Occident.
O spun inca o data: pericolul major pentru UE e ca cetatenii, care-si pierd vertiginos increderea in capacitatea liderilor traditionali de a gestiona multiplele crize, sa se increada in cintecul de sirena de la Kremlin. Incep sa vad acest comportament si in Romania, alimentat de o puzderie de site-uri si lideri de opinie care induc tot mai apasat ideea ca Occidentul e putred si ca nationalismul (politic, militar, ba chiar si nationalismul alimentar) e singura solutie. Comportamentul sovaielnic al liderilor UE a permis aparitia unui puternic sentiment de insecuritate in rindul unor mase largi de populatie dupa atentatele teroriste.
Aici e marele cistig potential al Panama Leaks: dezvaluirile par o lovitura preventiva pentru Putin.
Lumea se intreaba daca nu cumva Panama Leaks reprezinta replica serviciilor secrete americane la Wikileaks si Snowden. Nu stim, atit timp cit Suddeutsche Zeitung isi protejeaza sursa anonima. Si nici nu stiu cind si daca vom afla. Dar interesul public e cert: informatiile publicate de zeci de publicatii din toata lumea servesc interesul public.
Ce consecinte vor avea aceste dezvaluiri asupra relatiei lui Putin cu Vestul?
Pe plan intern, Putin nu va avea o mare problema, pentru ca aparatul sau de propaganda va neutraliza lovitura. Pe plan extern insa prevad trei consecinte negative:
- credibilitatea lui Putin ca partener al Vestului (pentru care a investit enorm prin implicarea in conflictul din Siria) primeste o lovitura puternica
- sansele ca UE sa imblinzeasca sau sa elimine in vara sanctiunile economice si diplomatice la adresa Rusiei scad dupa aceste dezvaluiri, in ciuda eforturilor lui Putin de a-si asigura un teren fertil
- cresc sansele ca la Summitul NATO din Varsovia (iulie) sa vedem decizii strategice mai apasate la adresa Rusiei, pentru ca liderii europeni favorabili unei abordari mai soft fata de Rusia vor avea un argument in minus

Ziarul Financiar:

Paradisurile fiscale, unde mulţi oa­me­ni de afaceri, inclusiv români, îşi ţin businessurile pentru a plăti mai puţine taxe, dar şi departe de ochii autori­tă­ţilor şi presei, au devenit subiectul unei an­chete jurnalistice la ni­vel mondial. Publicaţia germană Süddeut­sche Zeitung (SZ) – care a primit informaţii de la o sursă anonimă – şi Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie au început o anchetă despre firmele înregistrate în Panama şi despre activităţile ilegale întreprinse de politicieni şi oameni de afaceri care au preferat să-şi înregistreze companiile la adăpostul anonimatului oferit de paradisurile fiscale. Ancheta a dezvăluit o serie de informaţii care acum poartă numele de Panama Papers.
În România pe primele locuri în clasamentul paradisurilor fiscale stau Antilele Olandeze, firmele înregistrate aici având un capital de peste 500 mil. euro. La finele lunii februarie erau 15 companii înregistrate în Antilele Olandeze. Acestea sunt urmate de Insulele Virgine Britanice cu peste 290 mil. euro capital social subscris total, conform datelor de la Registrul Comerţului, care arată că aici sunt înregistrate peste 380 de companii cu activitate pe plan local.

Digi24:

Declarațiile controversate ale lui Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, care a spus că România importă alimente expirate și că din țară s-au scos 35 de miliarde de euro cu camionul ar trebui urmate de o anchetă și, eventual, de o demisie, a afirmat politologul Cristian Pîrvulescu. Ministrul a revenit asupra declarației privind banii și a spus că a fost „o metaforă”.

Potrivit lui Cristian Pîrvulescu, asumarea ar echivala cu demisia. „În politică, a asuma înseamnă a demisiona, în astfel de cazuri. Dacă asta a fost sugestia primului-ministru, atunci ar trebui să vedem cum este urmată de ministrul în cauză. Figură de stil sau nu, acea afirmație arată, în primul rând, lipsa de experiență politică a domnului în cauză și, pe de altă parte este foarte gravă. Pentru că și dacă este o figură de stil și dacă e vorba de un simbol, ar trebui să ni se explice în constă. Până acum nu am mai auzit de o figură de stil atât de financiară: 35 de miliarde, care înseamnă aproape bugetul României pe un an. Este o sumă imensă, este o sumă colosală”, a explicat politologul.
„Poate că domnul Irimescu nu știe despre ce a vorbit. Dacă însă ar ști, ceva atunci cred că ar fi de datoria Parlamentului să afle mai multe. Avem două ipoteze. Prima – domnul Irimescu, neobișnuit cu presa, a bravat. Sau a doua ipoteză este că – neobișnuit cu presa, dar stiind despre ce e vorba – a vorbit, a spus și atunci cred că trebuie să meargă mai departe. Este nevoie de o anchetă și sper că cei care anchetează să ne ofere informații clare”, a adăugat Cristian Pîrvulescu.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.