Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, favoritul alegerilor prezidenţiale în Portugalia

Marcelo Rebelo de Sousa

Portughezii sunt chemaţi duminică la urne pentru un scrutin prezidenţial a cărui singură necunoscută este dacă foarte popularul candidat al dreptei, Marcelo Rebelo de Sousa, va fi ales încă din primul tur, relatează AFP. 

Miza principală a acestor alegeri este ceea ce în Portugalia se numeşte 'arma nucleară' de care dispune şeful statului, şi anume dreptul său de a dizolva parlamentul, atribuţie importantă în condiţiile în care actualul guvern socialist instalat în luna noiembrie depinde de o alianţă fragilă cu stânga radicală antieuropeană. 

Creditat în ultimele sondaje cu 52-55% din intenţiile de vot, Marcelo Rebelo de Sousa, un profesor de drept în vârstă de 67 de ani, are un avans important în faţa principalului său adversar, independentul de stânga Antonio Sampaio da Novoa, pentru care intenţiile de vot se situează în jurul procentului de 20%. Acesta din urmă, şi el profesor universitar, nu a reuşit să obţină sprijinul oficial al Partidului Socialist, care a lansat-o în cursa electorală pe Santé Maria de Belem Roseira, fost ministru al sănătăţii, cotată însă cu numai 8-13% din intenţiile de vot. 

Totuşi, în mod tradiţional la alegerile prezidenţiale portugheze se înregistrează o rată a absenteismului ridicată, astfel că dacă electoratul lui Marcelo Rebelo de Sousa nu se va mobiliza, este posibil să fie nevoie de un al doilea tur. 

De altfel, măsurile severe de austeritate impuse de creditorii internaţionali în schimbul ajutorului financiar au creat un val de nemulţumire populară ce a permis partidelor de stânga să preia pentru prima dată după patru decenii conducerea guvernului în urma alegerilor legislative de pe 4 octombrie. 

Deşi aceste partide de stânga au obţinut majoritatea, actualul preşedinte, conservatorul Anibal Cavaco Silva, a numit tot un premier al dreptei, respectiv pe Pedro Passos Coelho, profitând de faptul că cele trei partide de stânga intrate în parlament (Partidul Comunist, Partidul Socialist şi Blocul de Stânga) nu au reuşit să formeze o coaliţie. Dar ulterior aceste trei formaţiuni au alcătuit o alianţă şi au destituit guvernul lui Coelho printr-o moţiune de cenzură, astfel că preşedintele a fost nevoit să numească un prim-ministru agreat de noua coaliţie. 

Însă, spre deosebire de Silva, care s-a remarcat prin atitudinea rigidă, de Sousa s-a arătat mai conciliant faţă de actualul şef al executivului, care de altfel i-a fost şi student. Favoritul scrutinului prezidenţial a calificat de altfel drept 'absurdă' ipoteza că ar dori să dizolve parlamentului şi a insistat că stabilitatea politică este primul său obiectiv. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.