Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AVERTISMENT: UE riscă să se divizeze între Est și Vest

ue

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat joi împotriva unei 'diviziuni între Est si Vest în interiorul Uniunii Europene' în problema primirii refugiatilor, chiar înainte de întâlnirea sa la Bruxelles cu premierul Ungariei, Viktor Orban, a carui tara a devenit placa turnanta pentru imigranti, relateaza France Presse, portrivit Agerpres.

'Îmi cer scuze pentru simplificare, dar e ca si cum ar exista o diviziune între Est si Vest a Uniunii Europene', si-a exprimat îngrijorarea Tusk într-un discurs rostit în fata ambasadorilor UE joi dimineata.

'Unele state membre nu se gândesc decât la o stopa valul de imigranti, lucru simbolizat de gardul controversat din Ungaria, în timp ce altele doresc mai multa solidaritate în apararea (...) a ceea ce ei numesc cote obligatorii' de distribuire a refugiatilor între cele 28 de tari ale UE, a explicat presedintele Consiliului European.

'Aceasta este o provocare-cheie pentru a gasi un numitor comun, dar (este o provocare) ambitioasa', a pledat el, în timp ce Germania nu s-a abtinut sa critice anumite tari din Europa de Est care refuza sa accepte refugiati în baza acestui sistem.

Totodata, Tusk a atras atentia ca este de asteptat ca UE sa înregistreze peste 500.000 de sosiri ilegale la granitele sale externe în acest an, potrivit DPA. 'Putem presupune fara sa ne înselam ca vom fi martorii a peste jumatate de milion de sosiri ilegale la frontierele externe ale Europei în acest an, fiind vorba în general de solicitanti de azil reali din Siria si din alte zone', a spus Tusk. UE îsi va îndeplini responsabilitatile conform Conventiei ONU pentru refugiati, dar 'nu putem face acest lucru daca sacrificam ordinea publica în cursul acestui proces', a mai avertizat oficialul european.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, urmeaza sa fie primit joi, la Bruxelles, si de catre presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La Budapesta, principala gara din capitala ungara, unde sute de imigranti au fost evacuati marti, si-a redeschis portile joi dimineata, dar legaturile cu Europa Occidentala ramân suspendate.

Ungaria a devenit o placa turnanta pentru imigranti, dintre care 50.000 au sosit în aceasta tara numai în luna august, în speranta de a-si continua calatoria spre Germania sau alte tari din Europa de Vest.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.