Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei, decizie importantă în privința autonomiei Ținutului Secuiesc

Consiliul-Europei

Cererea de arbitraj pentru autonomia 'Tinutului secuiesc', solicitata de mai multe consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures, a fost respinsa marti, la Strasbourg, de Comisia de monitorizare a Congresului Puterilor Locale si Regionale (CPLRE) al Consiliului Europei.

Presedinta delegatiei României la acest congres, Ludmila Sfîrloaga, a declarat pentru Agerpres ca cererea a fost respinsa pentru ca 'nu este de competenta Congresului si a Consiliului Europei'. Potrivit acesteia, tema în cauza face subiectul unei dezbateri politice interne, prin urmare trebuie dezbatuta în tara si nu la instantele europene.

Cele 47 de consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures care au solicitat sprijinul Consiliului Europei în vederea obtinerii autonomiei 'Tinutului secuiesc' au fost reprezentate la Strasbourg, printre altii, de catre presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, si primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, se arata într-un comunicat de presa transmis de catre secretariatul delegatiei României la Congres.

'Dezbaterea a fost una foarte aprinsa, la aceasta participând membri din Franta, Italia, Finlanda, Portugalia si Republica Moldova (...) Chiar daca prezenta unui grup de aproximativ 20 de persoane de nationalitate maghiara, condus de sefa delegatiei Ungariei la CPLRE, a creat presiune asupra membrilor Comisiei, presedinta delegatiei nationale a României, dna Ludmila Sfîrloaga, a reusit, prin interventia sa argumentata si hotarâta, sa obtina respingerea atât a arbitrajului cerut de reprezentantii 'Tinutului secuiesc' cât si a posibilitatii ca acest Congres sa trimita o misiune de monitorizare în România. Acest demers a avut sprijinul celorlalti membri ai delegatiei României', se mentioneaza în documentul citat.

Consiliul National Secuiesc a cerut anul trecut celor 153 de consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures sa adopte câte o hotarâre în care sa solicite crearea unei regiuni administrative autonome cu denumirea 'Tinutul secuiesc', care sa fie ulterior înaintate Guvernului si Parlamentului României, forurilor europene si internationale. La solicitarea acestuia 47 de consilii locale din cele trei judete au adoptat proiectul de hotarâre privind autonomia, însa hotarârile au fost atacate în instanta de catre Prefecturi pe temei de nelegalitate, concret, pe motiv ca crearea unei regiuni autonome pe criterii etnice contravine Constitutiei României.

Într-o adresa transmisa anul trecut autoritatilor locale de catre Prefectura Covasna se mentiona ca aceste hotarâri promoveaza 'separarea teritoriala pe criterii etnice' si exced competentele autoritatilor locale, printre atributiile acestora neregasindu-se aprobarea de documente privitoare la politicile statale în materia organizarii administratiei nationale, organizarea administrativ-teritoriala sau stabilirea limbii oficiale pe teritoriul statului român.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.