Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Investitorilor Străini desființează `Revoluția fiscală`: Orice modificare va avea un impact direct asupra salariului net al angajatului

Consiliul Investitorilor Straini
sss

Reacție dură a Consiliului Investitorilor Străini la intenția Guvernului Tudose și a majorității PSD-ALDE de a transfera contribuțiile sociale de la angajator în sarcina angajaților. Președinte al Consiliului Investitorilor Străini, Franz Weiler, i-a transmis o scrisoare premierului Mihai Tudose prin care îl informează că investitorii străini din România atrag atenția asupra faptului că modificările vor avea un impact direct asupra salariului net al angajatului.

DNA intră în PSD: Decizie de ULTIMĂ ORĂ luată de Laura Codruța Kovesi

În scrisoarea transmisă șefului Executivului se mai atrage atenția și că Guvernul nu a organizat nici un fel de studiu de impact și nici o adevărată consultare cu mediul de afaceri și că astfel de decizii intempestive pot avea efecte neprevăzute asupra mediului economic în general și asupra salariaților sau agenților economici în general.

Iată scrisoarea intrată în posesia STIRIPESURSE.RO

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate domnule viceprim-ministru,

Vă scriu în numele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), organizație ce împlinește anul acesta 20 de ani de activitate în România. Vă transmitem această scrisoare deoarece considerăm că în mod eronat s-a acreditat opinia că angajatorii sprijină sau chiar au sugerat măsura transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Ca urmare a informațiilor disponibile în spațiul public, FIC a derulat în ultima perioadă o amplă consultare pe aceasta temă, în rândul membrilor săi.

Domnule prim-ministru, dorim să vă comunicăm concluzia consultării în rândul membrilor FIC: companiile nu consideră binevenită această măsură deoarece nu îi înțeleg motivația și raționamentul economic. Mediul de afaceri nu a cerut această măsură și ea a fost propusă fără o consultare prealabilă. Pentru a elimina întrebările legate de rațiunea acestui exercițiu este necesară o declarație publică fără echivoc, în care Guvernul să spună ce problemă dorește să rezolve prin mutarea contribuțiilor și de ce crede că aceasta este soluția cea mai bună.

Transferul acestor contribuții de la angajator la angajat este o măsură complexă cu implicații și ramificații greu de prevăzut în lipsa unui studiu de impact detaliat din partea Ministerelor Muncii și Finanțelor. Din acest studiu companiile vor putea să înțeleagă și să estimeze toate posibilele consecințe. Trebuie menționat că orice modificare ulterioară în cotele de contribuții sociale sau a impozitului pe venit va avea un impact direct asupra salariului net al angajatului.

Din toate informațiile pe care le avem până acum, această măsură va implica un efort logistic considerabil (atât la nivelul sistemului informatic cât și în ceea ce privește procesul administrativ, în vederea modificării contractelor individuale de muncă), fără a aduce un beneficiu angajaților sau angajatorilor, proporțional cu efortul depus.

Având în vedere că nici angajaților nu le este clar, din informațiile publice, care este impactul asupra veniturilor lor, apare un sentiment de neîncredere între angajat și angajator care este în detrimentul activității economice.

Unele dintre sectoarele economice ale României sunt puternic ancorate în economia și comerțul european sau global. Pentru aceste sectoare, competitivitatea lor globală este extrem de importantă.

Pentru a nu periclita activitatea acestor industrii în România considerăm că este esențial să existe un studiu de impact din care să reiasă atât efectele pe termen scurt ale acestei măsuri, cât și implicațiile ei în privința costului cu forța de muncă în următorii ani în România. Companiile au nevoie de timp să își ajusteze planurile și politicile de dezvoltare și de investiții. În plus, se pot crea diferențe importante de competitivitate în interiorul unor sectoare, în funcție de decizia companiilor de a transfera contribuțiile sau de a compensa angajații.

Mutarea contribuțiilor sociale va avea un impact direct asupra salariului minim și a celui mediu care sunt folosite ca referințe în alte legi privind pensiile, asigurările de sănătate, indemnizații sau ajutoare de șomaj. Guvernul nu a realizat o cercetare pentru a cuantifica efectele transversale, ceea ce înseamnă că riscul unor consecințe neanticipate este extrem de mare. De asemenea, nu exista nicio siguranță că, odată contribuțiile mutate, nu vor apărea noi taxe în sarcina angajatorilor.

Nu se specifică nicăieri ce se va întâmpla cu veniturile angajaților din IT sau R&D, care sunt scutiți de plata impozitului pe salariu și care, în urma acestor măsuri, vor înregistra o scădere a salariului net. Pentru a putea menține salariile acestor angajați la nivelul actual, companiile vor trebui să înregistreze costuri salariale suplimentare.

Fluiditatea politicilor fiscale face dificilă planificarea și în același timp aduce cu sine temerea că dacă aceste decizii fiscale nu vor avea rezultatele scontate, finanțele publice vor înregistra dezechilibre care vor fi compensate prin adoptarea intempestivă a unor noi taxe. Lipsa de încredere este unul dintre motivele pentru care mediului de afaceri din România îi va fi greu să aibă o poziție unanimă atunci când vine vorba de măsuri structurale cum este aceasta, luată fără o consultare amplă.

În măsura în care considerați că există răspunsuri la problemele ridicate în numele membrilor FIC sau aspecte legate de această măsură pe care nu le-am înțeles sau nu le-am luat în considerare, avem rugămintea să le clarificați într-un răspuns scris, care să poată fi transmis mai departe cu ușurință companiilor pe care le reprezentăm. Proiectul fiind în consultare FIC va comunica și public toate punctele ridicate în această scrisoare.

Cu considerație,

Franz Weiler

Președinte al Consiliului Investitorilor Străini

Protecția Consumatorilor a făcut ravagii în hipermarketuri: În ce magazine s-au găsit promoții false și produse cu etichete greșite

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.