Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă criza în Ucraina: Ce vrea preşedintele Poroşenko

Petro Porosenko

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut miercuri parlamentului să se pronunţe săptămâna viitoare asupra eventualei formări a unui nou guvern, pentru a pune capăt crizei politice care macină Ucraina de mai multe luni, informează AFP.

'Voi susţine orice candidat la funcţia de premier care va fi propus de coaliţia parlamentară', a declarat Poroşenko în faţa jurnaliştilor, în timpul unei deplasări la Harkiv, mare oraş industrial situat în apropiere de estul separatist prorus. 'Insist asupra faptului că este în interesul Ucrainei ca în data de 29 martie guvernul să fie aprobat', a continuat Poroşenko. 'Nu avem dreptul să aşteptăm prea mult', a avertizat el.

Foarte impopular şi criticat din cauza lentorii reformelor, precum şi din cauza scandalurilor de corupţie care afectează anturajul său, premierul Arseni Iaţeniuk a scăpat în februarie de o moţiune de cenzură în parlament, în pofida apelului la demiterea lui lansat de şeful statului. Doar 194 de deputaţi au votat în favoarea acestei moţiuni de cenzură, în condiţiile în care era necesar un minim de 226 de voturi. Datorită acestui rezultat, Iaţeniuk, multă vreme susţinut de Occident, şi cabinetul său, erau protejaţi în faţa oricărei moţiuni de destituire până la sfârşitul sesiunii parlamentare actuale, prevăzută pentru 22 iulie, potrivit Constituţiei ucrainene. Cu toate acestea, în urma votului, două partide au părăsit coaliţia pro-occidentală aflată la putere.

Potrivit legii, de acum doar premierul poate să-şi dea demisia, ceea ce el nu a anunţat până acum. Iaţeniuk a declarat pur şi simplu miercuri că doreşte ca actuala 'criză politică să fie rezolvată mai repede'. 'Aştept viitoarele decizii ale coaliţiei parlamentare şi mai ales ale Blocului Poroşenko şi preşedintelui însuşi', a spus el. Marţi, ministrul de finanţe de origine americană al Ucrainei, Natalia Jaresko, a anunţat că este gata să ocupe funcţia de premier. Un alt nume evocat este cel al preşedintelui parlamentului Volodymyr Groisman, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.