Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă problemele în Polonia: Tribunalul Constituţional respinge legea referitoare la funcţionarea

Polonia

Tribunalul Constituţional polonez a considerat miercuri ca neconforme cu Constituţia principalele dispoziţii ale noii legi privind funcţionarea sa, adoptată de către noua majoritate conservatore aflată la putere şi subiect al unei grave crize legale în Polonia, relatează AFP.

Guvernul conservator a avertizat deja că nu recunoaşte decizia Tribunalului, luată, în opinia sa, împotriva legii în vigoare şi că refuză prin urmare să o publice în Monitorul Oficial. Într-o lungă motivare a verdictului, judecătorul Andrzej Rzeplinski, preşedintele Tribunalului, a citat mai multe articole ale controversatei legi, care, potrivit adunării judecătorilor, ''nu sunt în conformitate cu Constituţia poloneză''.

Legea, din 22 decembrie 2015, ''împiedică funcţionarea onestă şi corectă a unui organism constituţional, care este Tribunalul Constituţional, printr-o ingerinţă în independenţa sa şi în separarea sa de celelalte puteri, încălcând principiile unui stat de drept'', a declarat judecătorul Rzeplinski într-o şedinţă deschisă a Tribunalului. De mai multe zile, responsabilii Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), de guvernământ, afirmă că Tribunalul nu avea dreptul să se pronunţe în legătură cu această lege, ignorând dispoziţiile textului, adoptat în decembrie şi care modifică profund funcţionarea acestei instanţe constituţionale. Potrivit opoziţiei, Curţii Supreme a Poloniei, Avocatului Poporului şi mai multor experţi, diferitele dispoziţii ale noii legi duc la paralizia lucrărilor Tribunalului. ''Comunicatul care va fi prezentat de către unii judecători ai Tribunalului Constituţional nu va fi o decizie, în sensul legal al termenului'', a afirmat marţi premierul polonez Beata Szydlo. ''Nu pot deci să încalc chiar eu Constituţia publicând acest document'' în Monitorul Oficial, a declarat ea.

Vineri, Comisia de la Veneţia - organismul consultativ al Consiliului Europei - urmează să-şi exprime opinia în cazul Tribunalului Constituţional al Poloniei. Potrivit unui proiect de raport al Comisiei, despre care au apărut informaţii în presă, organismul avertizează Polonia în legătură cu riscurile pentru statul de drept ce le reprezintă reformele sale care paralizează Tribunalul Constituţional, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.