Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă protestele din Justiție. Plângerile magistraților vor fi tranșate în CSM

CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua în discuţie, luni, "Memorandumul privind justiţia", întocmit de asociaţiile profesionale.

Vezi și: Senatorul, fost ofițer SRI, vine cu DEZVĂLUIRILE promise despre procurorul lui Victor Ponta

Plenul va dezbate punctul de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios în legătură cu sesizările magistraţilor referitoare la susţinerea "Memorandumului privind justiţia", potrivit ordinii de zi a şedinţei, postată pe site-ul CSM. 

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) anunţa, pe 14 septembrie, că 66 de instanţe şi 25 de parchete din ţară adoptaseră până atunci 'Memorandumul privind justiţia', în care se expun problemele din sistemul judiciar şi se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o 'justiţie eficientă, modernă şi de calitate'.

Vezi și: NUNTA anului în televiziune: Andreea Berecleanu s-a CĂSĂTORIT / FOTO

Potrivit unui comunicat al UNJR, "Memorandumul privind justiţia" a fost adoptat până miercuri dimineaţă de 5 curţi de apel, 17 tribunale şi 44 de judecătorii, precum şi de 3 parchete de pe lângă curţi de apel, 8 parchete de pe lângă tribunale şi 14 parchete de pe lângă judecătorii, dar că numărul real de instanţe şi de parchete care au adoptat documentul este mai mare, însă nu au finalizat încă procesele verbale. 

UNJR susţine că 'Memorandumul' a scos în evidenţă necesitatea respectării independenţei justiţiei şi a principiului separaţiei puterilor în stat, problemele generate de "telejustiţie", respectarea statutului magistraţilor, subfinanţarea justiţiei, modul de evaluare al MCV şi de acţiune al CSM şi al Inspecţiei Judiciare, precum şi necesitatea respectării drepturilor şi libertăţilor.

Vezi și: Klaus Iohannis a fost dat de gol: Președintele are PROBLEME de sănătate / FOTO

"Premisa 'Memorandumului' este că 'justiţia trebuie să aibă ca şi preocupare esenţială protecţia, promovarea şi garantarea tuturor drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. În faţa judecătorului, cetăţeanul este egal cu statul'. O sinteză a problemelor şi soluţiilor din 'Memorandum', grupate pe teme, poate fi accesată la adresa http://www.unjr.ro/ - 'Magistraţii din ţară votează un 'Memorandum' cu propuneri pentru eficientizarea justiţiei'. 'Memorandumul' stipulează expres că, prin adoptarea sa, magistraţii îşi rezervă dreptul de a apela la toate formele democratice de acţiune pentru ca aceste solicitări să fie puse în practică", se mai arată în comunicat.

Vezi și: Cel mai nou SONDAJ: PSD defilează în Capitală, Marian Munteanu vine tare din urmă

UNJR mai susţine că, pe lângă adoptarea 'Memorandumului', în cadrul aceloraşi adunări generale, unele instanţe au decis să adopte şi alte forme de protest, cum ar fi amânarea cauzelor care nu sunt urgente sau protest cu banderole. 

"Alte instanţe au cerut şi solicitarea Avocatului Poporului, a Preşedinţiei şi CSM-ului pentru a sesiza Curtea Constituţională în legătură cu un eventual conflict între puterile statului, ca urmare a ordonanţei de urgenţă a Guvernului Cioloş care menţine discriminarea şi inechitatea salarială. De asemenea, o parte din instanţe au votat în mod expres pentru demisia Ministrului Justiţiei, Raluca Prună. Prezenta este cea mai amplă mişcare din justiţie de după 2009, când magistraţii - judecători şi procurori - evidenţiază prin adunări generale problemele din sistemul judiciar şi oferă soluţii pentru a avea o justiţie eficientă, modernă şi de calitate", se susţine în document. 

UNJR a mai precizat că susţine toate cererile magistraţilor şi solicită Guvernului şi Parlamentului asumarea soluţiilor pentru rezolvarea problemelor semnalate în 'Memorandumul privind justiţia'.

Vezi și: PLANUL A pentru alegerile parlamentare. Jucătorul Klaus Iohannis/ SURSE

"Memorandumul privind justiţia" a fost discutat de asociaţiile magistraţilor şi cu experţii MCV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.