Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contribuțiile sociale, izvor de voturi, bani și influență pentru politicieni

Istoria fiscală a ultimilor 25 de ani se reduce la fuga românilor de contribuțiile sociale și la încercările agresive ale statului de a le băga pe gât cetățenilor. Fiindcă politicienii și funcționarii au nevoie de bani pentru pomeni electorale, pentru a ține captive politic și economic categorii întregi de populație și pentru a sifona miliarde în propriile buzunare.

De peste două decenii, din culcare în sculare, de dimineață până seara, românul, salariat, liber profesionist sau antreprenor, își bate capul, ocupă timpul și consumă energiile încercând să gâsească soluții de evitare a contribuțiilor sociale. Anagajatorii și angajații s-au înțeles să pună pe hârtie, în contractul de muncă, salariul minim și restul banilor să fie plătiți la negru, din mână. Apoi au renunțat total la contractul de muncă și au găsit alte soluții, contractul de prestări servicii, consultanță, drepturi de autor. Salariatul s-a transformat în persoană fizică autorizată sau microîntreprindere, totul ca să evite înrobitoarele contribuții sociale care ajungeau în buzunarul politicienilor și funcționarilor sub formă de voturi, bani și influență. Principala activitate economică a românului a fost ani de zile evitarea contractului de muncă și relațiilor salariale. Contribuțiile au inhibat inițiativa privată. Era suficient să te gândești cât te costă contribuțiile și renunțai la firmă cu salariați. De la antreprenorul din buricul Bucureștiului până la zilierul de pe ogoarele patriei sau din creierii munților, toți au fugit de contribuții ca dracul de tămâie. Statul nu s-a lăsat. A mărit an de an salariul minim. Apoi a introdus contribuțiile la cât mai multe categorii de venituri, la veniturile din activități independente, la veniturile din chirii, la pensii șamd. După ce a terminat de introdus contribuțiile obligatorii la toate veniturile, a trecut la nivelul următor și le-a introdus și pentru absența veniturilor, prin noul Cod Fiscal, cel din 2016, inițiat de un ministru corupt și evazionist, prins că zidea sau îngropa milioane în pereți sau noaptea-n cimitir și votat de un Parlament plin de corupți, hoți și evazioniști hardcore (specializați pe energie, importuri și exporturi, recuperări de TVA). La început erai obligat să plătești contribuții dacă erai salariat, apoi pensionar, liber profesionist, rentier iar acum ești obligat să plătești doar fiindcă exiști.

Niciun politician sau tehnocrat superexpert nu s-au întrebat până acum ce îi face pe români să fugă de contribuțiile sociale și cum ar putea fi motivați românii să le plătească benevol, din proprie inițiativă. Nu s-au întrebat fiindcă știau răspunsul și nu le convenea absolut deloc. Românii ar putea fi motivați să plătească contribuțiile prin scăderea acestora și prin liberalizarea sistemelor de sănătate, pensii și asistență socială. Oamenii să poată controla banii pe care îi dau, să poată decide destinația banilor și să primească servicii proporțional cu suma plătită. Dar asta ar însemna ca actualele sisteme să fie radical reformate și politicienii și funcționarii să nu le mai poată sifona de bani și utiliza pentru voturi și controlul unor categorii întregi de cetățeni.

Politicianul și funcționarul român, tehnocrat sau nu, au nevoie de contribuțiile tale pentru vila personală, pentru școala copiiilor, pentru SUV și vacanțe, pentru campania electorală, pentru influență și controlul societății pe care o consideră datoare să-i servească.

Culmea e că au fugit de contribuțiile sociale chiar și cei mai înverșunați apărători ai sistemelor publice de sănătate, pensii și asistență sociale. În fapt, majoritatea celor care fug de contribuții și se plâng de sistemul de sănătate sunt susținători de neclintit a acestor sisteme publice. Există nenumărați salariați și antreprenori care sunt fani înrăiți ai sănătății și pensiilor de stat dar care se înțeleg să pună în contract salariul minim și utilizează tot felul de soluții alternative la relațiile salariale (care până acum câțiva ani funcționau – acum nimic nu te mai scapă de contribuții, nimic altceva decât munca la negru).

Dacă ești susținător al sistemului public de sănătate și al sistemului public de pensii, atunci nu ar trebui să fugi de contribuțiile sociale, dimpotrivă, ar trebui să te duci la fisc și să ceri să plătești cât mai mult statului.

Revenind la motivații, care este principalul efect al contribuției sociale minime indiferent dacă realizezi sau nu venituri? Efectul e că toți românii vor fi asigurați și nimeni nu va mai avea motivație să iasă la suprafață. ”Lucrez la negru și sunt totuși asigurat, cu suma minimă, că așa mă obligă statul. Foarte frumos. Ce rost are să-mi mai declar veniturile pe care le realizez din munca mea? Oricum sunt asigurat.” Dar dacă s-ar condiționa serviciile de sănătate și accesul la anumite servicii de nivelul contribuției? E, atunci oamenii ar avea motivația să declare mai mult și să verse mai mult la contribuții. Dai un ban dar stai în față. Însă pentru aceasta, ar trebui să existe servicii de calitate, care să-i motiveze pe contribuabili. Iar pentru servicii de calitate, cei care le oferă trebuie să fie la rândul lor motivați să le ofere. Și uite așa ajungem la liberalizarea sistemului de sănătate și scoaterea lui de sub pălăria politicienilor și funcționarilor.  ”Dom’le, plătesc 500 de lei pe lună la sănătate dar am acces, eu și familia mea, la rețeaua privată de sănătate DeLuxe Extra, iar majoritatea banilor pe care eu îi dau la asigurările de sănătate se duc acolo unde mă tratez eu, la rețeaua DeLuxe.”  Sau ”banii urmează pacientul, oriunde s-ar trata, în rețeaua privată sau de stat”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.