Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controlează PSD Curtea Constituțională?

Valer Dorneanu, PSD-ist de pe vremea FSN, fost membru în Comisia Juridică a CPUN, a fost ales președinte al Curții Constituționale. A repurtat PSD o victorie? Da și nu.

Să ne uităm la structura curții, pornind de la cine pe cine a numit.

"Echipa PSD" îi include pe Dorneanu, Simona Maya Teodoroiu și Marian Enache. Pentru ocazia alegerii șefului CCR trebuie să îl includem și pe Attila Varga, UDMR, ales cu voturi PSD.

În "echipa prezidențială" includem pe cei numiți de Traian Băsescu și Klaus Iohannis, care par să fi folosit criterii asemănătoare. Vorbim de Petre Lăzăroiu, Daniel Morar și Livia Stanciu. Îl voi adăuga aici și pe Mircea Minea, PDL, numit în 2010.  Că doar nu credem că PDL avea prea multă voință proprie în acel an.

Deci 4:4. Mai este Mona Pivniceru. Înainte de a ajunge la CCR aceasta s-a preocupat să apere ceea ce ea percepea a fi interesele magistraților de intervențiile lui Băsescu și ale CSM. Probabil că Iohannis este un președinte mai pe placul ei. Pe de altă parte, din motive istorice, nu o văd alături de Morar și Stanciu. Așadar un posibil vor competitiv între Valer Dorneanu și Livia Stanciu (candidatul speculat al Team Prezi) ar fi dat, probabil, 5:4.

Mai este un aspect care trebuie discutat. CCR din 2016 nu mai este CCR din 2012. Doar 2 membri din 9 erau judecători când a avut loc celebra scenetă a eratei. Dar chiar înainte de ultima schimbare, Curtea, din motive de conștiință, jenă, sau frică, și-a schimbat comportamentul. Voturile nu se mai dau de mult timp pe linie de partid ci se construiesc majorități largi, unanimități, chiar. Sunt ani de zile de când Curtea nu a mai acceptat interpretări constituționale creative, de genul celor ce făceau deliciul presei. Poate și petenții au avut idei prea bizare din punct de vedere legal, nu sunt în măsură să mă pronunț eu. Dar, cu siguranță, CCR este astăzi un factor de stabilitate, care lasă reformarea societății în sarcina factorului politic.

În acest context, Președinția a continuat să trimită magistrați militanți, care să facă din CCR un câmp de bătaie. Vorbesc de Morar (care, este drept, a primit postul mai mult ca premiu de consolare) și Livia Stanciu. Mai mult, Stanciu a fost discutată ca posibil președinte. Ori, războiul și militantismul nu (mai?) sunt specialitatea CCR.

Așadar PSD este reprezentat în CCR ca voce a liniștii. Dacă situația se schimbă și social-democrații devin cei care promovează ideile bizare și creative, raportul de forțe s-ar putea inversa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.