Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controverse despre ce mâncăm

volum adenium

“Să mâncăm etic. O analiză a moralității consumului de animale” este o carte care n-o să lase indiferentă opinia publică românească, cu siguranţă. Apărută la Adenium, este semnată de Gary L. Francione şi Anna Charlton. Veganismul nu este o opțiune culinară sau o variantă mai sănătoasă de a ne alimenta, ci mai ales o problemă de moralitate, pentru că, așa cum afirmă autorii, provocăm o imensă suferință miliardelor de animale pe care le consumăm doar pentru plăcere. Dieta tradițională bazată pe alimentele de origine animală nu doar că este cu totul inutilă omului, susţin cei doi, dar este nesănătoasă atât pentru corpul nostru, cât și pentru mediul înconjurător. În plus, există o mare varietate de rețete vegane la fel de gustoase și ușor de preparat.

Volumul, un adevărat eveniment editorial în România, dă startul unei importante dezbateri în ceea privește obișnuința vinovată de a provoca suferință și moarte atâtor ființe pe care pretindem că le iubim.

Vă supunem atenţiei câteva fragmente din “Să mâncăm etic. O analiză a moralității consumului de animale”:

„Dacă animalele contează cât de puţin din punct de vedere moral, nu le putem consuma, nu putem consuma nici produsele de origine animală şi ne vom angaja în adoptarea unei diete vegane, cu alte cuvinte, o dietă bazată pe legume, fructe, cereale, leguminoase, fructe în coajă lemnoasă şi seminţe, excluzând orice preparat din carne, peşte, lapte, brânză, alte produse lactate şi ouă.”

„Cu minimum de efort, majoritatea felurilor de mâncare pot fi adaptate ușor în timpul preparării să se potrivească atât veganilor, cât și nonveganilor – de exemplu, adăugând tofu și legume într‑o porție și carne în cealaltă. Nu este neapărat necesar să pregătiți două feluri de mâncare complet diferite.”

„Obiceiurile noastre culinare nu sunt decât atât: niște obiceiuri. Nu există nimic atât de dificil în legătură cu dieta vegană. Se cere numai să deprindem niște obiceiuri noi nu chiar atât de multe, de fapt și de drept, din moment ce majoritatea dintre noi consumăm deja legume, fructe, cereale, leguminoase și semințe. Într‑adevăr, principala schimbare a obiceiurilor are legătură cu ceea ce încetăm să mai consumăm, nu cu ceea ce mâncăm pentru a înlocui respectivele produse de origine animală. Și majoritatea noilor vegani sunt uluiți de minunata diversitate de mâncăruri delicioase și nutritive pe care nici nu le‑ar fi încercat vreodată dacă nu ar fi adoptat o dietă vegană!”

Pentru deplină edificare, transcriem şi un comentariu despre volum de pe veganism.ro- „ Mulți dintre noi suntem tulburați când ne gândim la animalele care ne ajung în farfurie. Poate că ne-am gândit să nu mai mâncăm produse de origine animală, dar au existat multe motive care ne-au determinat să nu facem acest lucru. Autorii explorează peste 30 dintre aceste pretexte pe care le-au auzit fiind vegani de mult timp și abordează fiecare dintre acestea demonstrând de ce aceste pretexte nu funcționează. Plină de claritate și de bun simț în ceea ce privește etica privitoare la animale, fără jargon sau teorii complicate, această carte va schimba modul în care vă gândiți la ceea ce mâncați.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.